До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хто такі Anonymous та як вони підтримують Україну

З самого першого дня повномасштабної війни росії проти України міжнародне угруповання хакерів та кіберспеціалістів Anonymous оголосило кібервійну проти путіна та його режиму. На їхньому рахунку не один офіційний сайт державних установ та гігабайти "злитої" офіційної інформації. Vogue.ua розповідає, хто такі Anonymous та як вони підтримують Україну у її боротьбі за вільне майбутнє.

Anonymous – це угруповання активістів і хактивістів, засноване в 2003 році. Вважається, що члени цієї спільноти у переважній більшості не знайомі одне з одним і походять із різних країн. Anonymous виступають проти глобальної цензури та контролю в Інтернеті, а більшість їхніх дій спрямована на урядові установи та організації, що в цьому звинувачуються.

Реклама

Угруповання стало всесвітньо відомим після проєкту "Чанологія", спрямованого проти Церкви саєнтології. Тоді ж під час фізичних протестів вони використали маску персонажа V із фільму "V означає Вендетта" Гая Фокса. Зовсім згодом цей образ став символом групи хакерів.

Anonymous

24 лютого після початку війни рф проти України, головна міжнародна мережа хакерів Anonymous на своїй сторінці у Twitter оголосила кібервійну уряду росії та особисто путіну, виклавши в мережу звернення до нього. Згодом такі приватні звернення повторилися.

За більш як місяць війни росії проти України Anonymous провели масові хакерські атаки на пропагандистські ЗМІ, під час яких трансляцію замінювали на документальні ролики бомбардування українських міст, "зламали" сайти кремля, роскомнадзору, міноборони, фсб, міністерства закордонних справ, низки державних агенцій новин, а на державних телеканалах вмикали українську музику та реальні кадри подій в Україні.

Окрім "зламаних" сайтів, Anonymous також поширили у відкритому доступі базу даних міноборони рф із телефонами, email-адресами та іменами співробітників міністерства. 21 березня угруповання оголосило війну й компаніям, які не захотіли полишати російський ринок та продовжили спонсорувати війну своїми податками. Під прицілом опинилась Nestle – найбільший у світі виробник продуктів харчування. Зламавши сайт компанії, Anonymous виклали в мережу корпоративну базу даних з електронними адресами, паролями та інформацією про бізнес-клієнтів. Очевидно, такі заходи виявилися значно дієвішими, ніж просто прохання активістів у соцмережах – вже наступного дня Nestle оголосила про заморожування великих суббрендів KitKat та Nesquik у росії.

Окрім цього, "полетів" і сайт Центрального банку росії. У відкритий доступ Anonymous виклали майже 30 гігабайтів інформації. Документи містять договори, кореспонденцію, перекази, економічні звіти та угоди з іншими країнами. Серед іншого там є аудиторські висновки та дані про власників банків. Отримати доступ до даних може будь-хто.

Слідкувати за новинами можна в офіційному Twitter-акаунті угрупування.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.