До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дачний сезон: фото киян 100 років тому

Продовжуємо публікувати портрети киян сторічної давнини за підтримки Музею Історії міста Києва. Ця добірка присвячена відпочинку киян на дачах. Подекуди сюжети дуже нагадують відомі полотна імпресіоністів.

Клод Моне. Сніданок. Полотно, олія. 1873

Наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. навколо Києва на дачах відпочивало близько 50 тисяч киян. Це було дуже масове явище: містяни збирали речі, забирали прислугу й вирушали у літні резиденції – дихати свіжим повітрям і жити на природі. Як явище, дачі з'явилися у другій половині ХІХ ст.

Реклама

Дачі будували там, де була мальовнича природа і зручна транспортна розв'язка. Цікаво, що найрозкішніші дачі мала Києво-Печерська Лавра – у Конча-Заспі. Проте незаймана природа околиць Києва і близкість до центру столиці зумовила популярність й інших дачних поселень. Багато їх було в районі нинішньої Лук'янівки, Сирця, Куренівки, Пріорки тощо. Видатний український художник Олександр Мурашко, чия Студія була розташована на 12 поверсі Хмарочосу Гінзбурга, навіть продав власну квартиру на Малій Житомирській і купив невеликий будинок з садом на Лук'янівці, де побудував майстерню. Він мріяв перетворити вулицю Боггоутівську на мистецьке містечко, київський Монмартр, і пропонував друзям оселитися поруч.

Багато дач було розташовано вздовж трамвайних ліній (Святошин, Пуща-Водиця) та уздовж залізниць: Боярка, Мотовилівка, Ірпінь, Буча, Ворзель, Тетерів, Дарниця. Багатьох киян надихали схили Дніпра в Китаєві, Межигір'ї, Трипіллі тощо.

Деякі зразки дачної архітектури сьогодні є пам'ятками – побачити їх можна в Пущі-Водиці: до прикладу, відома Дача на Юнкерова, 37-А, вибудована з використанням елементів неоренесансу, необароко й неокласицизму. Вважається, що автором проєкту був архітектор Едуард-Фердинанд Брадтман, який разом з Г. Шлейфером став також автором проєкту готелю "Континенталь".

Дякуємо за допомогу в створенні матеріалу Ользі Друг — історикині, письменниці, авторці книг "Вулицями Старого Києва", "Від війта — до мера", "Особняки Києва" (у співавторстві), яка очолює відділ "Київ другої половини 17 ст. — лютий 1917 р." Музею історії міста Києва.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.