До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Через терни до зірок: знаменитості, які знають, що таке біженство

У Всесвітній день біженців, 20 червня, згадуємо тих, хто попри вигнання та неймовірні складнощі досяг видатних успіхів у своїй справі.

Реклама

Альберт Ейнштейн

Найвідоміший фізик XX століття народився в німецькому Ульмі в 1879 році й до 1930-х створив спеціальну й загальну теорії відносності, написав кілька праць з квантової теорії, заклав підвалини теорії флуктуацій. Проте в 1933 році, на знак протесту проти антисемітських настроїв у Німеччині й приходу до влади нацистів, відмовився від громадянства та виїхав до США, де досліджував проблеми космології й розробляв єдину теорію поля — та остаточно закріпив за собою репутацію генія.

Альберт Ейнштейн

Голда Меїр

Майбутня політикиня народилася 1898 року в Києві, але ще дитиною після єврейських погромів 1905–1907 років з батьками тікала до США. Там у родинному колі вона познайомилася з Давидом Бен-Гуріоном й Іцхаком Бен-Цві, творцями держави Ізраїль, і 23-річною виїхала до Палестини. У 1948 році Голда Меїр стала однією з 24 підписантів Декларації Незалежності Ізраїлю, була міністеркою праці, міністеркою іноземних справ і, зрештою, прем’єр-міністеркою — першою жінкою, що очолила уряд.

Голда Меїр

Фредді Мерк’юрі

Мультиталановитий музикант і зірка Queen народився в 1946 році на Занзібарі в родині, яка сповідувала зороастризм. 17-річним, рятуючись від різанини арабів та індійців, що супроводжувала революцію на Занзібарі, виїхав до Англії, де згодом з Браяном Меєм і Роджером Тейлором створив культовий рок-гурт. Уславився як вокаліст, клавішник і автор пісень. Увійшов до списку Зали слави рок-н-ролу, також за численними опитуваннями незмінно належить до когорти найвидатніших співаків усіх часів.

Фредді Мерк’юрі

Іман

Супермодель народилася в 1955-му й у підлітковому віці тікала від війни в Сомалі до сусідньої Кенії — той час у коментарі британському Vogue вона згадує як щоденну боротьбу за виживання. Завдяки фото Пітера Берда про дівчину дізналися в Нью-Йорку, а за рік, у 1976-му, вона опинилася на своїй першій обкладинці Vogue. Муза провідних дизайнерів, успішна бізнесвумен сьогодні допомагає благодійній організації Care, яка серед іншого опікується біженцями в усьому світі.

Іман

Амаль Клуні

Успішна правозахисниця й дружина Джорджа Клуні народилася в 1978 році в Бейруті й змушена була виїхати під час громадянської війни з Лівану до Великої Британії. Часто представляє інтереси сторін, що постраждали в політичних конфліктах, — зокрема, входить до Міжнародної оперативної групи, яка розслідує злочини, скоєні в Україні під час російського вторгнення. Палка промова Амаль Клуні на підтримку українців, виголошена в Радбезі ООН у квітні цього року, облетіла провідні видання світу.

Амаль Клуні

Демна Гвасалія

Креативний директор Balenciaga народився в 1981 році в Сухумі, звідки 12-річним мусив тікати через громадянську війну. Відтоді, за власними словами, "назавжди став біженцем". Вчився в Антверпені, до теперішнього місця роботи як провідний дизайнер співпрацював з Maison Martin Margiela і Louis Vuitton. Свій сповнений емпатії показ осінь-зима 2022/23 на Паризькому тижні моди Гвасалія присвятив Україні, також бренд Balenciaga підтримав біженців фінансово.

Демна Гвасалія

Халіма Аден

Життя майбутньої моделі розпочалося в 1997 році на кордоні Кенії й Сомалі — вона народилася в таборі для біженців. Семирічною з родиною емігрувала до США. У 2016 році Халіма стала першою дівчиною, що брала участь у конкурсі краси в хіджабі й буркіні, а за два роки зробила карколомну кар’єру й підкорила подіуми Міланського й Нью-Йоркського тижнів моди та знялася для обкладинки британського Vogue і Vogue Arabia — не зрадивши хіджаб жодного разу.

Халіма Аден

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.