До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Безплатний транспорт для українців за кордоном

Окрім статусу тимчасового захисту, корисних сервісів та безплатного житла, більшість європейських країн надають українцям можливість безплатно пересуватися на поїздах, автобусах і громадському транспорті своїми територіями та між країнами ЄС. Щоб скористатися пропозиціями, досить показати паспорт чи ID-картку, що підтверджує громадянство України. Також у деяких країнах можливі переміщення за "квитком солідарності" або спеціальним квитком Help Ukraine. Vogue.ua зібрав список країн, які зробили безплатний проїзд для українців.

Австрія

Українці можуть безплатно їздити австрійськими поїздами ÖBB, а також користуватися всім транспортом Wiener Linien безплатно до кінця квітня.

Реклама
Бельгія

Бельгійська залізниця SNCB надає право безплатного проїзду своїми поїздами до будь-якого пункту призначення в Бельгії, а також за її межами. Треба показати лишень квиток Help Ukraine та український закордонний паспорт або ID-карту. Безплатний проїзд на швидкісних потягах TGV і Thalys забезпечить спеціальний квиток, який можна замовити в міжнародній касі SNCB. А щоб дістати безплатний проїзд на швидкісних потягах Eurostar, треба звернутися до персоналу терміналу Channel Terminal на вокзалі Brussels – Midi.

Болгарія

Українці можуть безплатно подорожувати поїздами Болгарської державної залізниці BDZ по всій країні. Для цього треба показати на касі документ, за яким ви перетнули кордон

Велика Британія

Компанія Eurostar забезпечує безплатне переміщення всіма потягами від будь-якої станції в Британії чи Європі до станції London St Pancras International. Для цього треба показати український паспорт або ID-картку.

Грузія

Громадянам України пропонують безплатний проїзд у поїздах по всій території країни. Для цього досить показати на касі український паспорт. Також українцям пропонують безплатний трансфер з аеропорту Тбілісі.

Данія

Українці можуть безплатно пересуватися потягами DSB. Для цього треба мати при собі паспорт, водійське посвідчення або інші документи, які підтверджують, що ви з України. Українські автомобілі можуть проїжджати через Ересуннсброн (міст між Данією та Швецією) без стягнення плати.

Естонія

Українці можуть користуватися естонськими поїздами й автобусами Elron безплатно. Також не стягують плати в громадському транспорті.

Італія

В Італії українці можуть безплатно переміщатися автобусами MarinoBus за українським паспортом або ID-карткою, а також на транспорті Trenitalia впродовж перших 5 днів після прибуття. Крім цього, безплатні квитки українцям надає поромна компанія StenaLine, яка здійснює перевезення в Ірландії, Великій Британії, Нідерландах, Норвегії, Швеції, Данії, Німеччині, Латвії та Польщі.

Іспанія

У межах Іспанії українці можуть користуватися всіма поїздами безплатно за українським паспортом або ID-карткою. Також місцевий залізничний оператор Renfe пропонує українцям безплатні квитки на потяги з Барселони до інших міст Іспанії або у Францію.

Ірландія

В Ірландії українці можуть безплатно подорожувати всіма залізничними поїздами, автобусним транспортом компанії Bus Ėireann та Expressway. Для цього треба показати український паспорт водієві, коли заходитимете в автобус. Крім того, ірландський перевізник Aircoach надає безплатні квитки на свої шатли між аеропортом Дубліна й центром міста. Щоб отримати безплатний квиток, треба надіслати запит на електронну пошту: [email protected].

Латвія

Усім українцям, можна безплатно користуватися громадським транспортом по всій країні.

Литва

Українці можуть безплатно пересуватися в межах Литви на поїздах LTG, а також громадським транспортом у Вільнюсі. Для цього досить показати свої документи на касі й отримати одноразовий квиток.

Люксембург

Українці можуть безплатно користуватися всіма видами громадського транспорту.

Нідерланди

Біженці з України можуть безплатно користуватися всім громадським транспортом у Нідерландах. Також національна залізнична служба NS забезпечує українцям безплатні переміщення на своїх поїздах, а українці, які приїхали з Австрії, Бельгії, Франції чи Німеччини, можуть безплатно продовжувати свій шлях Нідерландами впродовж 24 годин після отримання квитка Help Ukraine в інших країнах.

Німеччина

З українським паспортом можна безплатно проїхати в поїздах Deutsche Bahn з Польщі до Берліна, Дрездена, Нюрнберга та Мюнхена (наявність квитка за цими маршрутами не потрібна). Щоб поїхати з Німеччини до інших країн Європи, треба отримати в центрі обслуговування "DB Reisezentrum" безплатний проїзний квиток з позначкою "helpukraine". Квиток дає право на проїзд у вагонах 2-го класу. Крім того, окремі федеральні землі Німеччини або міста пропонують безплатний проїзд для українців у громадському транспорті. Наприклад, транспортні мережі VRR і VRS у Північному Рейні-Вестфалії (найбільші міста – Кельн, Дюссельдорф, Дортмунд, Ессен, Бохум) запропонували безплатний проїзд для українців в автобусах, трамваях, метро, а також електричках типу S, RE і RB, включно з міжміськими напрямами. Для безплатного проїзду досить показати український паспорт.

Норвегія

У Норвегії українські біженці можуть безплатно їздити на поїздах та експрес-автобусах компанії Vy, показавши український паспорт або ID-картку. Для подорожей у бік Бергена потрібне бронювання. Безплатні квитки в цьому напрямі можна отримати в касі Entur на Центральному вокзалі Осло та Бергенському вокзалі.

Польща

Безплатні внутрішні перевезення можливі в пасажирських вагонах 2-го класу в поїздах категорії економ TLK та IC PKP Intercity. Для цього треба взяти безплатний квиток у касі або в кондуктора. Також українці можуть безплатно користуватися громадським транспортом Варшави та транспортом перевізника RegioJet (з Польщі до Чехії).

Португалія

Компанія CP-Trains of Portugal надає безплатні квитки всім українцям у межах країни. Також, заповнивши заявку, українці можуть безплатно прилетіти до Португалії з Польщі літаками авіакомпанії TAP.

Румунія

У Румунії українці можуть безплатно пересуватися у вагонах 2-го класу поїздів Regio та Interregio. Отримати квитки Help Ukraine можна в касах на вокзалах або в туристичних агенціях CFR Călători. Також компанія FlixBus забезпечує українцям безплатний проїзд із Сучави та Тулчі, а компанія Romfour — трансфер автобусом від станції до станції, а також до міст інших європейських країн.

Словаччина

Залізнична компанія Словацької Республіки ZSSK надає українцям безплатні квитки на всі поїзди. Крім того, українці можуть безплатно пересуватися на автобусах перевізника Slovak Lines, а також потягами Leo Express, якщо сідатимуть у Кошице.

Словенія

Українці можуть безплатно користуватися поїздами Словенської залізниці.

Угорщина

Громадяни України можуть безплатно користуватися поїздами MAV-START по всій території Угорщини. Для цього треба отримати solidarity ticket у касі на залізничній станції або в провідника. Скориставшись безплатним квитком солідарності, треба вказати кінцеву точку подорожі й засвідчити українське громадянство внутрішнім або закордонним паспортом. Квиток солідарності дає право користуватися пасажирськими вагонами тільки 2-го класу. Доплачувати за можливість проїзду на швидких потягах не треба.

Фінляндія

У Фінляндії за українським паспортом або ID-карткою можливе безплатне переміщення всіма потягами VR та автобусами OnniBus.

Франція

У Франції для українців безплатно доступні всі маршрути компанії SNCF за українським паспортом або квитком Help Ukraine, який можна отримати в центрах DB Reisezentrum на будь-якій залізничній станції. Францією можна безплатно пересуватися всіма автобусами TER. Також із Франції доступні безплатні маршрути до інших країн: Бельгії (Thalys), Британії за наявності візи (Eurostar), Німеччини (Deutsche Bahn), Італії (TGV), Іспанії (Renfe-SNCF) та Швейцарії (TGV Lyria).

Хорватія

HŽ Putnički prijevoz забезпечує безплатний проїзд громадян України в поїздах 2-го класу на всіх маршрутах внутрішнього залізничного сполучення. Квитки Help Ukraine або solidarity ticket можна отримати в касі або безпосередньо в поїзді.

Чехія

Українці можуть безплатно пересуватися на поїздах PKP, Regio Jet, Leo Express та CD по всій країні, користуватися громадським транспортом у Празі та в центральній частині Богемії. Також є кілька безплатних регулярних поїздів зі Словаччини, Польщі та Угорщини до Чехії. Потім можна безплатно продовжити шлях із Чехії іншими прямими поїздами до Німеччини, Австрії та інших європейських країн.

Швеція

Українці можуть безплатно їздити в транспорті Stena Line, а також скористатися безплатним трансфером компанії Arlanda Express з аеропорту Стокгольма.

Швейцарія

У Швейцарії українці можуть безплатно користуватися всім громадським транспортом, а також поїздами компаній TGV LYRIA та SBB CFF FFS. Для цього треба мати при собі український паспорт або ID-картку.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.