До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 лайфхаків щодо зменшення харчових відходів у свята

Зменшення харчових відходів — це те, що ви можете зробити для боротьби зі зміною клімату. Екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк поділилася переліком лайфхаків, які з року в рік допомагають їй зменшити кількість харчових відходів у святковий сезон. До слова, це те, що вам під силу робити на власній кухні не лише на Новий рік, а й щодня.

План харчування, щоб уникнути імпульсивних закупів

Надмірна кількість закупів — найперша причина харчових відходів у святкові дні. У крамницях продаються ваші сезонні фаворити, як-то кекс чи сир із пліснявою, а на фермерських ринках можна знайти безліч місцевих продуктів. Ось чому так важливо скласти докладне меню і список закупів — завдяки ним ви повертатиметеся додому тільки з найнеобхіднішими. Повірте, це можливо! У святковий сезон особливо часто трапляються імпульсивні закупи. Пам'ятайте, скільки їжі ви реально з'їсте, і намагайтеся купувати лише те, що вам дійсно потрібно.

Реклама
Складіть список гостей

Готувати один чи два штруделі з яблуками? Важливе питання. Ретельне планування, коли ви складаєте меню, може вплинути на кількість витрачених продуктів на свята. Перш ніж робити закупи, обов'язково переконайтеся, чи всі ваші гості прийдуть.

Використовуйте перевірені рецепти, щоб уникнути кухонних лих

Новорічний стіл — для багатьох привід для експериментів. Проте, у цій ситуації найкраще не братися за приготування нових страв за кілька годин до початку вечірки. Або "приборкайте" новий рецепт заздалегідь, або ж вибирайте перевірені позиції меню і способи приготування. Це допоможе уникнути псування продуктів і зберегти святковий настрій.

Готуйте родинні страви замість модних рецептів

Якою б красивою не була святкова страва в блозі про модну їжу, та чи справді вона найкраща для ваших близьких людей? Я раджу відмовитися від занадто інноваційних кулінарних тенденцій і подавати улюблені страви, які сподобаються кожному. Гарантую, що їжа не пропаде!

Складіть меню — і приберіть одну страву

Для великих обідів та вечерь на Новий рік і Різдво приберіть одну або дві страви із плану меню. Вам все одно буде достатньо, повірте. Цей простий лайфхак допоможе звільнити холодильник від тонн зайвих закусок і салатів.

Подавайте супи

Сезонні супи — чудовий спосіб позбутися продуктів із відділення для овочів. Почніть з домашнього овочевого бульйону, а наступного дня після святкового застілля зваріть горіхово-яблучний суп із цибулею-пореєм або вершково-морквяний з імбиром.

Правильно зберігайте залишки

Зберігайте залишки їжі в прозорих герметичних контейнерах, щоб, відчинивши холодильник, могли відразу побачити, що у вас є. Це допоможе мислити нестандартно і не обмежуватись очевидними сендвічами.

Трансформуйте страви

Подумайте про нові способи, які допоможуть перетворити залишки їжі на нові страви. До прикладу, можна перетворити хліб на грінки з сиром, спеціями й зеленню, пюре зі смаженого буряка — на яскравий соус. За допомогою банки кокосового молока й невеликої кількості порошку каррі використайте смажені овочі у вершковому супі, вчорашню смажену картоплю — перетворіть на хрусткі картопляні оладки, а ще можна додати індичку в новорічний салат.

Будьте щедрими

Якщо у вас дуже багато залишків їжі після новорічного застілля, запакуйте їх і роздайте вашим гостям. Ще один варіант — заморозити готові страви і дістати їх того дня, коли вам не хочеться готувати, або просто бракувати для цього часу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.