9 лайфхаків щодо зменшення харчових відходів у свята
Зменшення харчових відходів — це те, що ви можете зробити для боротьби зі зміною клімату. Екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк поділилася переліком лайфхаків, які з року в рік допомагають їй зменшити кількість харчових відходів у святковий сезон. До слова, це те, що вам під силу робити на власній кухні не лише на Новий рік, а й щодня.
Надмірна кількість закупів — найперша причина харчових відходів у святкові дні. У крамницях продаються ваші сезонні фаворити, як-то кекс чи сир із пліснявою, а на фермерських ринках можна знайти безліч місцевих продуктів. Ось чому так важливо скласти докладне меню і список закупів — завдяки ним ви повертатиметеся додому тільки з найнеобхіднішими. Повірте, це можливо! У святковий сезон особливо часто трапляються імпульсивні закупи. Пам'ятайте, скільки їжі ви реально з'їсте, і намагайтеся купувати лише те, що вам дійсно потрібно.
Готувати один чи два штруделі з яблуками? Важливе питання. Ретельне планування, коли ви складаєте меню, може вплинути на кількість витрачених продуктів на свята. Перш ніж робити закупи, обов'язково переконайтеся, чи всі ваші гості прийдуть.
Новорічний стіл — для багатьох привід для експериментів. Проте, у цій ситуації найкраще не братися за приготування нових страв за кілька годин до початку вечірки. Або "приборкайте" новий рецепт заздалегідь, або ж вибирайте перевірені позиції меню і способи приготування. Це допоможе уникнути псування продуктів і зберегти святковий настрій.
Якою б красивою не була святкова страва в блозі про модну їжу, та чи справді вона найкраща для ваших близьких людей? Я раджу відмовитися від занадто інноваційних кулінарних тенденцій і подавати улюблені страви, які сподобаються кожному. Гарантую, що їжа не пропаде!
Для великих обідів та вечерь на Новий рік і Різдво приберіть одну або дві страви із плану меню. Вам все одно буде достатньо, повірте. Цей простий лайфхак допоможе звільнити холодильник від тонн зайвих закусок і салатів.
Сезонні супи — чудовий спосіб позбутися продуктів із відділення для овочів. Почніть з домашнього овочевого бульйону, а наступного дня після святкового застілля зваріть горіхово-яблучний суп із цибулею-пореєм або вершково-морквяний з імбиром.
Зберігайте залишки їжі в прозорих герметичних контейнерах, щоб, відчинивши холодильник, могли відразу побачити, що у вас є. Це допоможе мислити нестандартно і не обмежуватись очевидними сендвічами.
Подумайте про нові способи, які допоможуть перетворити залишки їжі на нові страви. До прикладу, можна перетворити хліб на грінки з сиром, спеціями й зеленню, пюре зі смаженого буряка — на яскравий соус. За допомогою банки кокосового молока й невеликої кількості порошку каррі використайте смажені овочі у вершковому супі, вчорашню смажену картоплю — перетворіть на хрусткі картопляні оладки, а ще можна додати індичку в новорічний салат.
Якщо у вас дуже багато залишків їжі після новорічного застілля, запакуйте їх і роздайте вашим гостям. Ще один варіант — заморозити готові страви і дістати їх того дня, коли вам не хочеться готувати, або просто бракувати для цього часу.