До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Синьо-жовті: 8 цікавих фактів про український прапор

День Державного Прапора, який наша країна офіційно святкує з 2004 року, вже другий рік поспіль має особливе значення для кожного з нас. За останні півтора року наш прапор перетворився на загальносвітовий символ боротьби за власну свободу та життя. З нагоди свята згадуємо найцікавіші факти, пов’ язані з ним.

  • 23 серпня 1991 року група народних депутатів унесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради. Одним з них був В’ячеслав Чорновіл, який тоді мовив: "Мені сказали, що на вулиці є той прапор, з яким українці стояли на барикадах. Я прошу, щоб саме цей прапор був встановлений у нашому залі. І ще я пропоную, щоб до того, як ухвалимо рішення про національну символіку, про національний прапор, наш прапор був піднятий над куполом верховної Ради".
Вячеслав Чорновіл
  • З 18 вересня під синьо-жовтим прапором починають зустрічати іноземних гостей, складати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, його вивішують в ООН.
  • Сучасний синьо-жовтий прапор уперше публічно зафіксовано у Львові ще в 1848 році, але важливо пам’ятати, що саме ці кольори використовували на гербах руських земель, князів і шляхти ще в період раннього середньовіччя. Кольори прапора походять від герба Галицько-Волинської держави.
  • Офіційні відтінки українського прапора за версією Pantone: Pantone Coated 2935 C та Pantone Coated Yellow 012 C.
  • Найбільший прапор України 30 на 45 метрів (1350 м²), занесений у Книгу рекордів України, спершу створили в Донецьку у 2007 році, потім прапором-рекордсменом став стяг, який розгорнули в Бахмуті (теж Донецька область) – його площа вже дорівнювала 2400 м². А найдовший прапор виготовили в Тернополі. У 2010 році там розгорнули знамено завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м. Цієї довжини вистачило, щоби оточити весь Тернопільський став.
  • За радянських часів зберігання синьо-жовтого прапора вважалося злочином, за який можна було отримати до двох років позбавлення волі.
Андрій Шевченко, 2006
  • Українські "кіборги", які захищали Донецький аеропорт, попри постійні обстріли, регулярно вивішували український прапор над диспетчерською вежею, поки її остаточно не підірвали.
Прапор, з яким захищали Донецький аеропорт
  • У 2016 році українські альпіністи встановили прапор на вершині найвищого вулкана світу – Охос-дель-Саладо (6872 метри), цього ж року Ірина Галай стала першою українкою, яка зійшла на Еверест, Вершину Миру. Синьо-жовтий стяг був із нею.
Ірина Галай

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.