До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 фактів про Конституцію України, які відомі не всім

Сьогодні, 28 червня, Основному Закону нашої країни виповнюється 27 років. Варто згадати, що робота над підготовкою української Конституції тривала майже 6 років. Розпочалася вона ще до проголошення Незалежності України, щойно Верховна Рада схвалила 16 липня 1990 року Декларацію про державний суверенітет України, який визначено в першій статті Конституції: "Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава". Та історія не стоїть на місці, швидко перегортаються її сторінки — прийшло наступне століття, і нині Україна змушена виборювати свій суверенітет у жорстокій війні. З нагоди Дня народження Основного Закону України vogue.ua зібрав 7 цікавих фактів про нашу Конституцію.

1. Прийняти Конституцію намагалися з перших років Української Незалежності. Перший проєкт напрацювали під керівництвом президента Леоніда Кравчука ще в 1992—1993 роках, втім тоді його так і не вдалося ухвалити. Усього за час підготовки було запропоновано 15 проєктів Основного Закону України. Їх розробляли політичні партії, науковці та Конституційна комісія.

Реклама

2. Головною причиною такого довготривалого процесу підготування Конституції стали гострі дискусії щодо питань розподілу повноважень між гілками влади, а також стосовно статусу Республіки Крим і російської мови, державної символіки та приватної власності.

Леонід Кравчук, 16 червня 1992 року

3. Те саме історичне засідання Верховної Ради України, на якому остаточно розглядали проєкт Конституції, тривало аж цілу добу! Парламент вирішив розглядати його без перерви, на одному засіданні. Голосування відбувалося як за кожною статтею, так і цілими розділами та проходило надзвичайно емоційно й виснажливо. Наприклад, стосовно того, яку назву отримає парламент – Верховна Рада чи Народна, — депутати голосували шість разів, оскільки не набиралося потрібної для ухвалення кількості голосів — їх мало бути понад 300. І так щоразу: якщо не набиралося потрібної кількості голосів, голова парламенту закликав голосувати знову й знову. Та ніч вважається найнапруженішою в історії українського парламенту. Голосування за Конституцію загалом відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року.

4. "Є Конституція!" — цими словами зустрів народження Основного Закону голова Верховної Ради України Олександр Мороз після його ухвалення 315 голосами.

5. Міжнародна спільнота дала схвальні відгуки Конституції України та назвала її однією з найдемократичніших у світі. Головними цінностями нашої держави визнано людину та її здоров’я, честь, гідність, недоторканність і безпеку.

6. Українська Конституція за весь час свого існування зазнала сім змін: у 2004-му, 2010-му, 2014-му, 2015-му і двічі у 2019-му. Останні зміни — у 2019 році – стосувалися обмежень депутатської недоторканності, а також визнання європейської та євроатлантичної інтеграції України як стратегічних напрямів розвитку держави. Отже, НАТО і ЄС — це закріплений у Конституції стратегічний курс України.

Верховна Рада, 2003 рік

7. Україна має багатовікову історію конституційного процесу, а Основний Закон України може похвалитися легендарними попередниками: Конституція Пилипа Орлика (1710 рік), Конституція УНР (29 квітня 1918 року), Мала Конституція ЗУНР (13 листопада 1918 року), Тимчасова Конституція Карпатської України (15 березня 1939 року).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.