До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 способів налагодити життя за допомогою зошита й ручки

Замість того, щоб ускладнювати життя і губитися в мільйоні важливих справ, можна просто завести один зошит і записувати в нього всі свої плани, тривоги й радощі. Про те, як краще це зробити і які способи випробувати, розповідаємо в матеріалі.

Photo: Getty Images
Bullet journal

Bullet journal — це спосіб ведення щоденника, що дозволяє об'єднати в одному блокноті або зошиті як планування термінових і довгострокових завдань, так і сфокусувати увагу на особистому. По суті, в одному блокноті з'єднуються планер і особистий щоденник. Так, в одному місці можна мати календар, трекер звичок, мініфотоальбом, вести облік прочитаних книг і переглянутих фільмів, збирати списки подарунків і закупів, записувати афірмації й фіксувати повсякденні робочі завдання. До слова, такий спосіб планування чудово допомагає налагодити режим і розставити пріоритети — варто спробувати!

Реклама
Три важливих справи на день

Цей спосіб допомагає зосередитися на головному, не розсіюючись на те, що може зачекати. Існує думка, що почуття задоволеності необов'язково залежить від кількість виконаних справ, адже часто маркером продуктивності стає масштаб завдання. Дотримуючись способу "трьох важливих справ", вранці або ввечері напередодні слід позначити три найпріоритетніших завдання, які ви б хотіли виконати упродовж дня. Зазвичай на це тріо припадає одне найскладніше завдання і два пріоритети дещо меншого масштабу. І якщо вдається виконати тільки щось одне, але найскладніше — життя вже здається приємнішим.

Щоденник вдячності

Щоденник вдячності — це не стільки про планування, скільки про тренування мислення. Виписуючи кілька подяк на початку дня і кілька перед сном, ми самостійно налаштовуємо себе на позитивний настрій і вчимося помічати приємні дрібниці навколо. Практика подяки допомагає впоратися з тривогою, по-справжньому оцінити блага, які вже доступні, і налаштуватися на процес поліпшення якості власного життя. Можливо, звучить занадто амбіційно, але достатньо записувати свої подяки хоча б тиждень, щоб побачити результат.

Трекер звичок

Трекер звичок (як і щоденник подяки) може зайняти окремий розворот у вашому bullet journal. Ранкова зарядка, місяць без цукру, медитація перед сном, 60 хвилин читання, прибирання квартири і багато іншого — фіксування власних зусиль в трекері звичок допомагає повернути (або утримати) в своєму житті дисципліну і наочно побачити, що будь-який результат — це наслідок регулярних повторень. Чого б не стосувалося ваше бажання.

Ранкові сторінки

Ще один метод ментального розвантаження, який особливо корисний у разі тривоги, неспокою і смутку. Достатньо взяти аркуш паперу або зошит, поставити таймер на 15-30 хвилин і почати писати все, що спадає на думку. Виписуючи найдивніші, незручні, сумні і смішні думки на папір, вдається звільнитися від зайвих і відволікаючих думок, сконцентруватися на теперішньому моменті й відчути себе та свої бажання. Ця практика, до слова, також може бути чудовим доповненням до практики подяки і посісти місце в трекері звичок.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.