До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Спати спокійно: продукти, які сприятливо впливають на сон

Багато людей навіть не замислюються про те, як їжа, спожита на вечерю, впливає на якість сну. Добре, що нутриціологи й експерти в галузі сну з'ясували, які продукти сприятливо впливають на сон і нервову систему. Ми розглянемо кілька правил, яких потрібно дотримуватися, "щоб спати спокійно".

Намагайтеся їсти за дві години до сну

Річ у тому, що в лежачому положенні при перетравленні їжі може статися кислотний рефлюкс. Саме з цієї причини нутриціологи радять повноцінно приймати їжу за 2-3 години до сну, а щоб утамувати відчуття голоду перед сном, можна з'їсти шматочок чорного шоколаду або ж жменю горіхів. Якщо від пізньої вечері відмовитися все-таки не вдається, то радимо обмежитися індичкою і цільнозерновими хлібцями в невеликій кількості. Вони не завдадуть дискомфорту під час сну, але допоможуть утамувати відчуття голоду.

Реклама
Акцентуйте на білкових продуктах

Протеїн є одним з найважливіших компонентів їжі, який допоможе стабілізувати рівень цукру в крові і, як наслідок, досягти глибокої фази сну. Ідеальна вечеря буде складатися з білка, який міститься в насінні чіа, кіноа і червоній рибі, корисних жирів для зниження холестерину в крові (авокадо або салат, заправлений оливковою олією — чудово підійдуть), а також складних вуглеводів. Головне пам'ятати — навіть такий збалансований і корисний прийом їжі може стати тягарем для організму, якщо з'їсти занадто багато.

Вибирайте продукти, що містять триптофан

Чи знали ви, що гормон сну можна отримати з тих же горіхів чи м'яса? Є продукти, які містять амінокислоти, що стимулюють вироблення мелатоніну і серотоніну. Насіння чіа, волоський горіх, і навіть звичайнісінька індичка будуть чудовим джерелом триптофану. А для повного розслаблення м'язів, дієтологи радять включити в раціон банани. Але й не варто забувати про вівсянку, яка легко поєднується з горіхами, фруктами і насінням, та є справжнім джерелом мелатоніну, а також вітамінів D і B3.

Уникайте продуктів, що містять трансжири і швидкі вуглеводи

Цукор, смажене, хлібобулочні вироби, а також усе, що містить добавки, шкодить травній системі, особливо, в другій половині дня, коли метаболізм сповільнюється. Тому від цієї категорії продуктів слід відмовитися. "Сніданок на вечерю" може стати вашим гідом при виборі чогось легкого та поживного. А замість келиха вина — склянка води. Ваш шлунок точно вам подякує.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.