До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 слів та висловів, які зрозуміє кожен одесит чи одеситка

Останні три місяці показали нам, наскільки різноманітна наша країна. Хтось уперше спробував справжні полтавські галушки, хтось закохався в гуцульський діалект, а хтось нарешті придбав автентичну вишиванку. Ще один гарний спосіб пізнати регіони нашої країни – це вивчати особливості мови. Ми вже розповідали вам по найхарактерніші вислови, які зрозуміє кожен закарпатець, та про характерні вислови харківян. Сьогодні пропонуємо зануритися в колоритну одеську мову – секретами ділиться одеситка, редакторка відділу культури Дар’ я Слободяник.

Одеса в XIX столітті

Одеса завжди була оточена міфами, але перед усім в Одесі звикли романтизувати її мову – колоритну, живу, неповторну. "Мова одеська — плавна і слизька, як прованська олія, з легким букетом помаранчевої шкірки", – писав у середині XIX сторіччя публіцист і громадський діяч Осип Рабінович, який вважається одним із засновників одеської літературної традиції, яку потім продовжив Ісаак Бабель та інші визначні письменники. В цій фразі багато любові до одеського говору, але є й трохи іронії – без цього в Одесі ніяк.

Реклама
Одеса в XIX столітті

Спеціалісти вважають, що та сама колоритна одеська мова сформувалася в XIX столітті під впливом французької, грецької, німецької, української мови та ідишу – адже Одеса як портове місто завжди гостинно приймала у свої обійми представників різних націй. Але найцікавіше у феномені одеського говору те, що так говорять і в сучасній Одесі – досить просто пройтися вулицями чи завітати на Привоз. Готуючи цей матеріал, я раптом усвідомила, що всі ці слова, що написані нижче, знаю від свого батька, справжнього одесита. Ба більше, вони й зараз становлять основу його лексикона та звучать настільки природно, що я не звертаю уваги. А ще я помітила, що більшість цих слів пов’язані з їжею – адже в Одесі ми добре знаємося на цій справі.

Одеса сьогодні
Синенькі — баклажани

Обожнюю це слово, як і, власне, "синенькі". Навчилася його навіть не в тата, а почула від бабусі, татової мами. Родом вона була з Миколаєва. І чи варто казати, що найсмачнішу ікру із синеньких роблять одесити?..

Рачки — маленькі, дуже маленькі (майже як насіння) креветки

В Одесі їх їдять на пляжі, і найсмачніші продаються теж дорогою до пляжу. У свої 17 років, спускаючись після пар в ОНУ на Французькому бульварі до пляжу "Дельфін", ми з друзями завжди купували рачки. Іти на пляж без рачків було неможливо.

Тормозок — їжа, що береш із собою на роботу чи, наприклад, ідучи з гостей

Улюблене слово мого батька. І піти від нього без "тормозка", звісно, нереально.

Халоймес – слово, запозичене з івриту, що означає "пусте", "дурниця"
Альфатер (альтфатер) — сміттєвий бак
Робити базар — ходити на базар за покупками
Фрукта — а якщо вже прийшли на базар, то купувати треба не фруктИ, а фруктУ
Пшонка — її теж можна придбати на базарі, це кукурудза

У лексиконі мого тата немає слова кукурудза — тільки пшонка.

Бебехи — щось типу "речі", пожитки, манаття

Мій тато завжди використовує це слово дещо зневажливо.

Лапсердак — незграбний піджак або незграбний верхній одяг

Теж вимовляється зневажливо. Мій тато іноді каже "лапсердак" на мої модні оверсайз-пальта... І нічого з цим не поробиш.

Де ми їдемо — який маршрут

Перше, що чуєш, коли сідаєш в таксі в Одесі

Кастрюлити — підробляти в таксі

Навіть якшо це таксі — убер, однаково в Одесі це називається "кастрюлити"

Дві великі різниці — велика відмінність
Вас тут не стояло — ви не займали черги
Бекицер — нумо, швидше

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.