До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Спецпроект Vogue UA & ArtHuss: Дарія Шаповалова про успіх, мистецтво та фемінізм

Напередодні 8 березня видавництво ArtHuss презентує книгу "Неймовірні. П'ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію" Бріджит Квінн. Американська версія видання увійшла до Best Art & Photography Books 2017 за версією Amazon: її героїні – 15 художниць з різних епох, які вплинули на розвиток світового мистецтва. З цього приводу Vogue.ua запускає спецпроект, у якому вісім відомих українок розповідають свої історії успіху, розмірковують про мистецтво і фемінізм.

Восьма героїня проекту – Дарія Шаповалова, засновник тижня моди Mercedes-Benz Kiev Fashion Days в Києві, журналіст, бізнесвумен.

Реклама
Про поняття selfmade woman

Self-made для мене – це жінка, яка серйозно попрацювала над собою, щоб досягти бажаних цілей. Неважливо, яким був стартовий капітал – фінансовий чи розумовий – важливо те, який шлях ця жінка пройшла до свого успіху. Круто, коли людина з бідної сім'ї та невеликого європейського міста досягає, скажімо, популярності і будує свою успішну компанію; не менш круто, коли донька багатих батьків примножує сімейний капітал, маючи під ногами фундамент, який вона змогла не просто використати для створення свого майбутнього, але ще й зміцнити. І для першого, і для другого сценаріїв потрібні сміливість, наполегливість, розум, терпіння, увага до деталей, сила волі, любов до справи і оточення, допитливість. Все це просто звучить, але в житті комбінація цих якостей – в результаті – це справжня рідкість.

Про улюблених героїнь зі світу мистецтва

Безумовно, для мене такою жінкою є Коко Шанель. Це не просто модельєр і бізнесвумен, це людина, яка змогла зарядити своєю енергією справу, що пережила її саму, – і, напевно, житиме ще багато поколінь. Жінка, яка змогла стати іконою звільнення інших жінок від корсетів, іконою сміливості і в певній мірі – фемінізму. Біографії Коко Шанель – сягають найвищих показників продажу серед книг про моду. Історія її успіху, любові, справи – джерело натхнення для багатьох. Не можу не відзначити вплив на мене таких жінок, як Діана Вріланд, її мемуари про пошук себе і свого стилю повинна прочитати кожна дівчина; людина не зі світу моди – це, безумовно, Гіларі Клінтон. Я не беруся визначати хороший вона політик чи поганий – в цій галузі я зовсім не розбираюся. Але те, як ця жінка вміє боротися – гідно найвищих похвал і поваги. Я дуже рада, що була частиною програми для жінок, яку Гіларі заснувала.

Про власну суперсилу

Почнемо з того, що правдиву відповідь на це запитання ви від мене не почуєте. Якщо говорити дуже поверхнево, – моя сила в тому, що я абсолютно не боюся помилок, вмію їх визнавати, переступати, йти далі, робити висновки. Шлях до того, щоби бути до кінця чесною з самою собою, я ще не пройшла, але, на мій погляд, хоча б його усвідомлення – це вже важливий елемент внутрішньої сили. А ще я володію внутрішньою свободою, яку мені прищеплювали з дитинства, за що я дуже вдячна, в першу чергу – своєму батькові.

Про баланс між сім'єю, роботою і захопленнями

Я не думаю, що стала професіоналом в питанні – як знайти баланс між роботою, домом, захопленнями. Справа в тому, що зі своїх захоплень я роблю роботу, вдома займаюся тим, що люблю, беру дитину на роботу. Десь в цьому поєднанні і є мій баланс. А ще, віднедавна, я почала пріоритезувати сон – і мені стало простіше розподіляти час.

Про гендерну рівність

Я не відчувала дискримінації в своєму житті, напевно тому, що я – представник креативної індустрії. У мене багато друзів-бізнесменів, як жінок, так і чоловіків, але цю тему ми не обговорювали ні разу – а, отже, нікого з нас вона не торкнулася або явно не потурбувала. Українське суспільство патріархальне, але я абсолютно впевнена, що в Україні саме жінки зможуть вплинути на позитивне майбутнє країни.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.