До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Семь тучных лет" Етгара Керета

Кожні вихідні редакція Vogue.ua обирає літературні новинки, які її здивували. Редактор культури Vogue.ua Дар’я Слободяник прочитала збірник оповідань ізраїльського письменника Етгара Керета "Семь тучных лет" – і виявила в нім Зощенко 21 сторіччя.​

У цьому році я відкрила для себе письменника з Тель-Авіву Етгара Керета – автора, якого хочеться поставити в один ряд з Михайлом Зощенко, Антоном Чеховим та Людмилою Петрушевською. Керета називають головним ізраїльським постмодерністом: він пише короткі оповідання, в яких, як вважають критики, багато іронії, абсурду та відстороненого погляду на дійсність. Але для мене це не абсурд, а почуття гумору – та ще й таке тонке і розумне, що диву даєшся.

Реклама

Етгару Керету 49 років: він живе в Тель-Авіві, пише книги, сценарії й колонки для однієї з газет, знімає кіно (декілька років тому в Каннах він отримав "Золоту камеру" за свій фільм "Медузи"). Його дружина – актриса, у нього є син, батьки вижили після Голокосту, рідна сестра – ортодоксальна єврейка, у якої 11 дітей, а його брат очолював рух за легалізацію марихуани в Ізраїлі… Його біографія настільки колоритна, що про неї саме час писати книги – цим Керет і займається. Наприкінці минулого року російською, у перекладі чудесної Лінор Горалік, вийшла його книга "Сем тучных лет" – це збірник документальних оповідань про те, з чого складається життя письменника. Теракти і повітряні тривоги, хвороба, а потім смерть батька, народження сина, суперечки з дружиною про те, чи піде син до армії (і це ще тоді, коли він – немовля у колисці) – у житті й у розповідях Керета трагедія сусідує з комедією, сумне – з добрим та світлим, реальність – з абсурдом. Таку письменницьку спостережливість і гострий розум я пам’ятаю тільки в Зощенко – тому приєднуюся до тих, хто називає Керета одним з найкращих оповідачів у світі.

Этгар Керет з дружиною Широю Геффер на Каннському кінофестивалі

"Я живу в країні, де війна, як бієнале, відбувається раз на два роки", – каже Керет. Війна як бієнале – чи ж не геніально це? Цинічно, можливо, але, певне, саме це й допомагає Керету вижити у світі абсурду й хаосу. Після його розповідей стає легко, смішно й вільно – вони подібні до сеансу в психотерапевта.

Читайте также:

Літнє читання: 5 нових книг про моду

"Основы" выпустят книгу об украинской эротической фотографии

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.