До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжка на вихідні: "Унікальний екземпляр" Тома Генкса

Щовихідних редакція Vogue UA розповідає про найкращі нові книжки. Цього разу редакторка відділу культури, Дарія Слободяник – про збірку "Унікальний екземпляр" дворазового лауреата "Оскара", Тома Генска.

"За два роки я знімався в Нью-Йорку, Берліні, Атланті, Будапешті та інших містах. Весь час я писав. Я працював у прес-турах, у готелях, у літаках, вдома, навіть у відпустці. Коли дозволяв графік, я писав з ранку і до першої години ночі".

Реклама
Том Генкс

Так легко 63-річний актор Том Генкс, усіх улюблений Форрест Гамп, зірка фільмів "Врятувати рядового Раяна", "Спіймай мене, якщо зможеш", "Аполлон-13" і "Код да Вінчі", режисер, продюсер і сценарист, розповідає про те, як написав свою першу (впевнена, не останню) книжку. Збірка оповідань Генкса вийшла 2017 року у видавництві Random House і справила фурор: письменник Стівен Фрай назвав її блискучим дебютом, Стівен Кінг заговорив про народження нового автора, а видавець Генкса, Сонні Мехта – про те, що з нетерпінням чекає продовження. На запитання, як Генкс взагалі почав писати, він відповідає, що робив це завжди, але серйозним літературним дебютом стала його розповідь про подорож на Місяць, написана для журналу New Yorker.

Англійською книжка називається Uncommon Type: Some Stories, в українському перекладі її представило Видавництво Старого Лева 2018 року під назвою "Історії, наклацані на друкарській машинці". Відсилання до друкованих машинок тут не є випадковим: у колекції актора їх близько 100, і вони раз у раз фігурують у книжці.

У роботі автора – 17 історій, написаних смачно, кінематографічно, з увагою до деталей, зворушливо, розумно і дуже смішно. Том Генкс виявляється геніальним репортером: це школа американської документальної літератури, публіцистики, в якій працювали Трумен Капоте і Джоан Дідіон: він описує події та героїв так об'ємно і одночасно такими простими людськими словами, що ти буквально опиняєшся поруч з ними, і щоразу вигукуєш від подиву. Герої Генкса дивакуваті і сильно нагадують персонажів, яких він грає в кіно – в принципі, цю книжку міг би написати Форрест Гамп. Персонажі одного оповідання вирушають на Місяць у саморобній ракеті, персонаж іншого – другосортний актор, що виявляється покинутим у Парижі під час промо-туру блокбастера "Кассандра Ремпарт III: Страх на порозі"; ще один герой – газетний оглядач у провінції зі старомодними поглядами на світ; інший – ветеран Другої світової війни, який бореться з емоційним і фізичним вигораннями. Таких героїв можна знайти (а, ймовірно, хтось із них списаний Генксом з конкретних людей) і побачити, тільки якщо ти письменник, який дуже любить людей і відкритий до світу.

Одне з ключових відчуттів від книжки – ностальгія. Деякі героя Генкса дуже старомодні і марно намагаються знайти себе в новому цифровому світі, і бурчать з цього приводу. Як уже згаданий газетний оглядач Генк. "Єдиний спосіб, яким ви зможете прочитати мою колонку – це ваші численні цифрові пристрої, може, навіть ваші розумні годинники", – каже він. – Але пам'ятайте, це вимагає підзарядки щоночі".

Якщо захочете прочитати "Унікальний екземпляр" Тома Генкса, то в жодному випадку не з екрану смартфона – купіть паперову книжку, краще оригінал. Він, до речі, продається в Україні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.