До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: Лицар, дама, авангард

Кожних вихідних редакція Vogue.ua вибирає книги, які її вразили. Цього тижня редактор краси Олена Пономаренко розповідає про книгу "Лицар, дама, авангард. Бесіда Валентини Клименко з Жаном-Клодом Маркаде", яку представили на Книжковому Арсеналі.

"Лицар, дама, авангард. Бесіда Валентини Клименко з Жаном-Клодом Маркаде"Фото: Родовід

Я не читаю паперових книжок. Винятки – тільки для мистецьких альбомів і монографій про художників з світлинами репродукцій їхніх робіт. Так, мені до вподоби ідея відповідального споживання, і я впевнена, що губити зелені ліси треба тільки з дуже відповідальних причин. Книгу Валентини Клименко "Лицар, дама, авангард" я теж читала в електронному вигляді. Але неодмінно куплю паперову версію – заради автографа автора і заради старих фотографій, яких у книзі повнісінько.

Реклама
"Лицар, дама, авангард. Бесіда Валентини Клименко з Жаном-Клодом Маркаде"Фото: Родовід

Це документалістика. Книга, яка дивним чином співзвучна з недавно представленою "Однією історією" Джуліана Барнса, Букерівського лауреата. У романі Барнс розповідає історію кохання (а насправді – життя) 19-річного студента Пола і 48-річної Сьюзен Маклауд. Все подано дуже достовірно: віриш, що так могло бути. Але десь на краю свідомості тріпоче думка: так не буває.

І ось – історія Жан-Клода Маркаде і його коханої, Валентини Васютинської-Маркаде. Вони познайомилися, коли він був підлітком. Звичайно, ні про яке кохання спочатку і мови не було. Він – гасконець, з родини дрібних буржуа, вона – біженка, дочка забезпечених одеських землевласників, яка після революції 1917 року покинула батьківщину. Незважаючи на обдарованість і розум, вищу освіту вона змогла отримати лише в 35 років – так складалося життя. Але зате після цього вона з усією пристрастю присвятила себе науці. Її мистецькознавча монографія "L'Art de Ukraine" (1990) стала першою на Заході, присвяченою дослідженню українських культурних кодів, ідентичності і традицій. Вдумайтеся: це перша історія українського мистецтва, написана західним мистецтвознавцем. До неї іноземних книг такого роду не існувало в природі.

"Лицар, дама, авангард. Бесіда Валентини Клименко з Жаном-Клодом Маркаде"Фото: Родовід

Він ніжно називав її "Ляля" – каже, що вона була гарненькою як лялечка. На фотографіях того часу постає пара: він, височенний, з густими кучерями, чимось схожий на Джо Дассена, – і вона, на вигляд звичайна жінка, але з таким вогнем і волею в очах, що це передається через відстань і час.

"Лицар, дама, авангард. Бесіда Валентини Клименко з Жаном-Клодом Маркаде"Фото: Родовід

Книга перевертає уявлення багато про що. Коли думаєш, що минулого століття одна українська жінка, яка жила в еміграції, могла так сміливо і відважно протиставити свій розум, інтелект і спосіб життя всьому, що було прийнято тоді, – перехоплює дух. Дослідити українське, а не російське мистецтво. Отримати диплом не в молодий вік. Пов'язати своє життя з хлопчиськом на 27 років молодшим. Закохати його в українську культуру. Вона і справді відкрила йому цілий світ. Студент, який вивчав давньогрецьку та латинь, раптово опинився в іншому вимірі, де панували музика, живопис, література і мистецтвознавство.

"Лицар, дама, авангард. Бесіда Валентини Клименко з Жаном-Клодом Маркаде"Фото: Родовід

Вони разом вели наукову роботу, подорожували – в тому числі, з дослідницькими цілями в СРСР, писали статті, дискутували про прекрасне. Всиновили студента. Прожили чудове і повне життя. Стали тими, хто популяризував українське, і відстоювали важливість українського періоду в творчості Малевича. Сьогодні Жан-Клод залишився сам, живе в їхньому будиночку в Гасконі і зберігає кімнату своєї Лялі в тому ж вигляді, що і при її житті. У червні він приїде до Києва – і я неодмінно знайду спосіб сказати йому: "Дякую".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.