До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книжка на вихідні: "Енн з Зелених Дахів" Люсі-Мод Монтгомері

Щовихідних редакція Vogue.ua вибирає книжки, які нас вразили. Цього разу вибір припав на зворушливий, сміливий і надзвичайно мудрий роман "Енн з Зелених Дахів" канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері.

Люсі-Мод Монтгомері

Роман Люсі-Мод Монтгомері "Енн з Зелених Дахів" потрапив на мою полицю в iBooks майже випадково – наткнувшись на фільм за мотивами книжки, я вирішила спочатку її прочитати. До слова, історію про рудоволосу сироту Енн екранізували не один десяток разів: найперша версія датована 1919 роком, а найбільш актуальна адаптація роману у вигляді серіалу "Anne with an E" не лише здобула небувалу популярність , але і доступна на Netflix.

Реклама

Роман "Енн з Зелених Дахів" сміливо можна назвати класикою англомовної дитячої літератури. В основі сюжету – 13-річна сирота Енн Ширлі, яка випадково потрапляє на виховання до самотніх брата і сестри Метью і Марілли Катбертів. До цього Енн жила в притулку, де була постійною жертвою жорстоких знущань, або в неблагополучних сім'ях, де виконувала роль служниці. Хронологічний аспект роману охоплює останні десятиліття XIX століття, тому в ньому легко помітити роздуми письменниці на теми, актуальні і зараз: фемінізм, расизм, булінг, питання гендерної нерівності. Люсі-Мод Монтгомері не зупинилася на одному романі, а продовжила історію Енн Ширлі в наступних книжках, де можна спостерігати дорослішання Енн і зміни, що відбуваються в світі.

Книжка "Енн з Зелених Дахів" Люсі-Мод Монтгомері

Попри складні питання, порушені в романі, читається книжка легко і невимушено. У Енн – легкий характер, швидкий розум і добре серце. Очевидно, що письменниця не хотіла, щоб до її персонажа відчували жалість, або щоб читач постійно думав про несправедливість навколишнього світу. Все навпаки: в обличчі Енн Люсі-Мод Монтгомері проявляє толерантність і розуміння до всього, що трапляється на шляху дівчинки.

Кадр з першого сезону серіалу "Anne with an E"

Цікаво, що "Енн з Зелених Дахів" багато в чому є автобіографічним романом, бо саму Монтгомері після смерті матері віддали на виховання до її батьків. Дитинство майбутньої письменниці минало в строгості, вона часто почувалася самотньо. Єдиною розрадою були книжки, природа і власна уява. Згодом саме любов до нових знань, природи і бурхлива фантазія стали основними рисами характеру Енн Ширлі, яка ненавиділа своє руде волосся і душі не чула у своїй "задушевній подрузі" Діані Баррі.

Складно судити, наскільки "Енн з Зелених Дахів" – дитяча книжка. З одного боку, це легка історія про становлення особистості та виховання, коли дитина вчиться соціалізуватися, приймати свої особливості, а не відмовлятися від них. З іншого – це книжка про те, що оточує нас щодня, незалежно від віку і становища у суспільстві. Про те, як навчитися приймати, бути мудрими і толерантними. Та, мабуть, побачивши обидві сторони медалі, з'являється усвідомлення, що "Енн з Зелених Дахів" Монтгомері така ж дитяча книжка, як і "Маленький принц" Екзюпері.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.