До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Дівчатка", Емма Клайн

Кожні вихідні редакція Vogue.ua вибирає книги, які її вразили. Цього тижня редактор відділу культури Дарина Слободяник розповідає про бестселер Емми Клайн "Дівчатка" – книгу року за версією американського Vogue, The Guardian, Washington Post.​

Про те, що російською мовою нарешті переклали роман Емми Клайн The Girls, про який 2017-го трубила вся міжнародна преса, я дізналася з фейсбук-сторінки журналіста і перекладача Анастасії Завозової. Анастасія в глянцевому світі – легенда: працюючи б'юті-редактором журналу Allure, у вільний від роботи час, тобто ночами, Завозова переклала ледь не найпопулярніший роман десятиліття – "Щиголь" Донни Тартт. Тепер Анастасія презентувала російською мовою ще один бестселер – дебютний роман "Дівчатка" молодої американської письменниці Емми Клайн.

Реклама

"Дівчатка" – це щемлива, зворушлива, ніжна історія про дівчат, що потрапили до секс-секти в Каліфорнії в 1960-х. Головна героїня книги – 14-річна Еві Бойд: вона важко переживає розлучення батьків, шукає себе, закохується не в тих хлопців і намагається впоратися із самотністю. Одного разу в парку вона помічає компанію дівчаток, дуже несхожих на інших: розкуті манери, недбалий одяг, свобода в кожному русі. Еві, пізніше, познайомиться з дівчатами і стане частиною їх комуни, якою керує такий собі Рассел – музикант, лідер, харизматик, а ще збоченець та злочинець. Дівчата з хороших каліфорнійських сімей приєднуються до комуни Рассела – живуть на ранчо, живляться недоїдками, народжують від нього дітей, аби врятуватись від самотності і знайти ту любов, якої їм бракує вдома. Забігаючи наперед – з Еві все буде гаразд, але фінал книги змусить вас здригнутися.

Емма Клайн не приховує, що прообраз її секти – сумнозвісна "сім'я" Чарльза Менсона, американського злочинця, з подачі якого в 1960-х у Каліфорнії здійснений ряд вбивств. Емма Клайн – молода письменниця, їй 28 років, чому саме цей сюжет захопив її? Та ще й так пристрасно: Клайн написала книгу за 3 місяці, закрившись в гаражі свого друга, який переобладнала під кабінет.

Емма Клайн

Тут наявний і особистий мотив: Клайн виросла в Каліфорнії і 1969 року її батькам було приблизно стільки ж, скільки і її героїні Еві Бойд – 14-15 років. Вони багато розповідали їй про ті часи, більше того, мама Емми вела щоденник, який пізніше використовувала в своїй книзі Клайн. Сама Емма зізнається, що, будучи підлітком, пам'ятає, скільки комун і всіляких релігійних сект оточували її в рідному окрузі Сонома, і як цікаво-привабливо все це було.

"Дівчатка" – ще й потужне феміністичне висловлювання. Позиція автора все сильніше відчутна з наближенням кінцівки: дія переноситься у 2000-і, Еві виросла і пережила страшний досвід, але, спостерігаючи за знайомою дівчиною 15-ти років і її відносинами з хлопцем, Еві констатує, що світ все такий же жорстокий, відсталий і ненависний до жінок, як і був у час її дитинства. "У мене чотири молодші сестри, тому, я знала, що хочу написати про юних дівчат і про те, як дорослішати в суспільстві, яке поводиться з жінками як з об'єктами", – розповідає Емма Клайн в інтерв'ю виданню Colta.ru. – Думаю, таке ж ми бачимо в історіях про Гарві Вайнштайна: наше суспільство по-справжньому підвело жінок, і це проблема не лише минулого, якогось 1969, – це проблема сьогодення".

Емма Клайн зізнається: вона написала цю книгу, щоб подати знак молодим дівчатам зі всьому світу – ви помітні, на вас дивляться, ви не самотні. Саме тому "Дівчаток" не можна ігнорувати, – це більше, ніж популярна книжка.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.