До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: роман "Фелiкс Австрiя" Софії Андрухович

Щовихідних редакція vogue.ua ділиться враженнями від книжкових новинок (і не тільки новинок). Цього разу радимо прочитати роман української письменниці Софії Андрухович "Фелiкс Австрiя".

Роман "Фелiкс Австрiя" Софии Андрухович
"Фелiкс Австрiя" — другий роман Софії Андрухович, на який я натрапила під час книжкового онлайн-шопінгу. У розділі української літератури новий роман "Амадока" Софії Андрухович стояв у топі. Вирішивши, що його я навряд чи подужаю найближчим часом, у списку рекомендацій знайшла інший — трохи менший і простіший — "Фелiкс Австрiя". Повелася я, зізнаюся, спочатку на обкладинку, потім на опис, потім на ціну (стало ясно, що покупка книг українських сучасників — це не тільки визнання таланту автора, а й, чи не насамперед, внесок у розвиток культури сприйняття праці письменника, як професії, а не творчого хобі). Так, через кілька днів у нас з романом "Фелiкс Австрiя" відбулося очне знайомство, якому я дуже радію.
София АндруховичСофія Андрухович у зйомці Vogue UA (2016 рік)

Роман "Фелiкс Австрiя" Софії Андрухович вийшов у світ у 2014 році і блискавично став бестселером на українському літературному ринку. Його перекладено шістьма мовами (включно з французькою та німецькою) і відзначено кількома нагородами (наприклад, він став "Книгою року BBC" у 2014 році).

Реклама

Якось письменниця розповідала в інтерв'ю, що "Фелiкс Австрiя" — роман про любов, який вона писала так, щоб його можна було читати, починаючи з останнього абзацу. Коли я прочитала значну частину книги і підгледіла останній абзац, у мене були змішані почуття: радість за долю головної героїні і водночас неприємна гіркота, наче пошкодувала про спойлер, який усвідомлено в себе вкинула. Але тут мій промах: якщо захочете ризикнути, починайте з останнього абзацу перш ніж почати книгу.

Сюжет роману розгортається в місті Станіславі (зараз Івано-Франківськ) кінця XIX — початку XX століття. Історія крутиться навколо стосунків між двома жінками — Стефою та Аделею, які стали найкращими подругами через трагічні обставини, що сталися, коли вони були ще дітьми. Оповідь ведеться від першої особи: Стефа, яка безмежно любить Аделю і вимушена їй служити, розповідає про події в місті, будинку і про взаємовідносини. Стиль Софії Андрухович — це іронічні висловлювання, а ще дуже докладні і "смачні" описи інтер'єрів, страв, фактур і декорацій навколо. Здається, все це завдяки автору можна буквально помацати і відчути на смак і запах. Галицький діалект спочатку сприймається складно, але з розвитком історії дедалі сильніше хочеться виписати слова, на кшталт "ґаздині", і використовувати їх у житті.

Здається, що в житті Аделі і Стефи все добре. Все на своїх місцях. Але іноді неможливо прийняти, що навіть найближча людина може заслуговувати на більше. Так і виходить, що навколо взаємної прихильності дівчат, яка водночас надає сили і руйнує, відбуваються події, які змушують засумніватися або впевнитися в правильності обраного шляху.

Роман "Фелiкс Австрiя" читається легко і викликає сміх. Коли книга закривається, на кінчику язика залишається приємний смуток, за яким розкривається шлейф подяки. Дивовижно, як письменникам вдається через деталі передати важливі смисли, а крізь гумор — складні людські долі. Цей роман, "дещо менший і простіший", став для мене сходинками у світ сучасної української прози. Далі за планом — "Амадока" і освіження пам'яті творами української класики, до якої через кілька десятиліть приєднається і "Фелiкс Австрiя".

Текст: Валентина Анохіна

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.