До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як 27-річна Саллі Руні стала зіркою літератури

Vogue, Esquire, The Guardian – провідна світова преса в один голос називає ірландку Саллі Руні новою зіркою світової літератури. Минулого року дебютний роман Саллі став хітом літа. Її новий роман "Нормальні люди" обіцяє бути не менш успішним.

Саллі Руні

Саллі Руні дебютувала в літературі два роки тому – їй було всього 25. Вона тільки закінчила Трініті-коледж, коли її перша книга "Бесіди з друзями" була куплена на аукціоні видавцем. Коли роман опублікували в травні минулого року, про нього одразу почали говорити. Якщо ви все ще не читали його, то точно зустрічалися з обкладинкою: стильним мультиплікаційним зображенням двох молодих модних жінок. У своїх Instagram-акаунтах цією обкладинкою із задоволенням діляться всі любителі літератури. З новим романом "Нормальні люди" Саллі пішла далі – і потрапила цього року у довгий список премії Man Booker Prize, однієї з головних літературних премій світу. Цього тижня стало відомо, що роман адаптують для серіалу на BBC. Популярність Руні росте в геометричній прогресії.

Реклама


Про що пише Саллі? Її перший роман "Бесіди з друзями" розповідає про студентку Френсіс і її романтичні стосунки з найкращим другом, а також про роман з дорослим одруженим чоловіком. Книги Саллі про найбільш нагальні речі: любов, сексуальність, дружбу, успіх, ревнощі. Крім усього в сюжетній лінії присутні досить інтимні деталі – наприклад, героїня розповідає про свій ендометріоз (захворювання), а її діалоги з подругами нагадують читачеві власну переписку з друзями в WhatsApp або Facebook. Саллі Руні пише про 30-річних і для 30-річних. І від імені 30-річних.

"Нормальні люди" близький за сюжетом першій книзі Руні. Події відбуваються в Дубліні і фокусуються на тонкощах інтимних відносин. Але роман здається більш позачасовим. Напевно тому, що це дуже класична історія кохання. Головні герої – Маріанна і Коннелл. Вони зустрічаються вперше в старшій школі, у них трапляється роман, який розтягується на багато років – цілком зрілих, університетських. Час від часу відносини персонажів майде розірвані, але потім знову все стає на свої місця. Поряд з любов'ю і сексом, в романі яскраво виражена тема класової нерівності. Маріанна живе в "білому особняку з під'їзною доріжкою", де покоївкою працює мати Коннелла. Це сильно впливає на їхні стосунки. Сила Руні як автора – спостережливість і гострі, розумні діалоги. Хоча вона стверджує, що жодна з її книг не автобіографічна, завдяки чесності книги можна припустити, що в ній є історії з її реального життя. Але Руні скромно відмовляється і каже, що її життя не настільки цікаве, щоб його описувати.

Письменниця виросла в ірландському містечку Каслбар, в графстві Майо, і з дитинства була оточена книгами. Її батьки були шанувальниками літератури, а мати керувала місцевим центром мистецтв, а це означало, що у неї "не було вибору, окрім як бути в епіцентрі культурного життя". Однак Саллі розповідає, що батьки ніколи не "орієнтувались її на успіх" в цій сфері. Вони просто раділи за своїх дітей і говорили: "Займайтеся тим, що робить вас щасливими. Переслідуйте свою мрію". Добре, що Руні так і зробила.
Сьогодні Руні цілком скромно і не публічно живе в Ірландії, спілкується з близькими і пише колонки для великих видань, серед яких американський Vogue. Серед її близьких подруг – ще одна юна і знаменита ірландка, актриса Сірша Ронан. Можливо, Сірша коли-небудь зіграє в екранізації роману Саллі Руні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.