До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому зараз час перечитати Гаррі Поттера

Час перечитувати Гаррі Поттера. Не так тому, що Джоан Роулінг відкрила для українців безплатний доступ до серії книжок, а тому, що в книжці занадто багато паралелей з тим, що відбувається нині в Україні.

Реклама

Паралелі очевидні не лише українцям. Нещодавно в польській Познані з’явився мурал, на якому Президент України Володимир Зеленський зображений у вигляді Гаррі Поттера, а президент росії путін – в образі Волдеморта.

Ознаки фашизму

Нещодавно історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер у колонці для New York Times нагадав ознаки фашизму: культ навколо єдиного лідера; міф про минулу велич, що має бути відновлений "цілющим насиллям"; масова пропаганда, свастика (знаки Z та V); масові заходи на підтримку тирана та ненависть до визначеної групи людей. Саме з фашизмом росії бореться нині Україна.

Боротьба світла і темряви

Глобальний конфлікт у серії книжок – протистояння добра і зла. Гаррі Поттер, його друзі й однодумці захищають світло, лорд Волдеморт та його посіпаки мріють, щоб світ поглинула темрява. Проміжної позиції бути не може: перемагає лише один.

Антагоніст – уособлення диктатора й тирана

Письменниця Джоан Роулінг порівнює свого персонажа Волдеморта з параноїдальними маніяками, тиранами, як-от Адольф Гітлер та Йосип Сталін. Цікаво, з ким би порівнювала авторка Волдеморта, якби писала свої книжки просто зараз.

Волдеморт
Свастика

Фашистська свастика відома всім; російська свастика – мітки Z та V на смертоносній зброї, що вбиває українців, – на жаль, відома теж. В армії Волдеморта теж була своя свастика – чорна мітка. Вона зображувала череп, з рота якого виповзає змія, символ Слизерина. Смертежери носили мітку на передпліччі лівої руки.

Смертежери
Пропаганда

Пропаганда – незмінний супутник фашизму. Носіями пропаганди є не лише ЗМІ ("Щоденний пророк", який влаштовував кампанії з дискредитації Гаррі Поттера та професора Дамблдора), а й окремі особистості. В "Гаррі Поттері" роль найогиднішої злодійки, яку ненавиділи більше, ніж Волдеморта, була відведена Долорес Амбрідж. Вона написала брошуру "Бруднокровки та небезпека, яку вони становлять для мирного суспільства чистої крові", а також очолювала Комісію з реєстрації маглонароджених та була справжньою нацисткою щодо чарівників, у яких хоча б один з батьків був "маглом".

"Має коротку шию, великі очі, довгий рот, нагадує жабу", – описує зовнішність пропагандистки Джоан Роулінг. Когось це до болю нагадує.

Етнічні чищення

Після публікації "Дарів Смерті" письменницю не раз запитували, які метафори вона тримала в голові, описуючи етнічні чищення. Хоча вона заперечувала точне відтворення нацистської Німеччини в чарівному світі, проте паралелі очевидні. Дослідники вважають, що Роулінг мала на увазі ще й ірландські терористичні організації.

Getty
Нацизм

Людям подобається думати, що вони кращі за інших, проте, якщо вони не можуть пишатися нічим іншим, вони можуть пишатися своєю "чистотою". Отже, деяким героям серії книжок (включно із самим Гаррі Поттером) діставалося образливе прізвище "напівкровки" або "бруднокровки". Такі вислови придумали люди, для яких ці відмінності мають значення. "Нацисти використовували точно таку ж викривлену логіку, що й смертежери", – наводиться цитата Дж.К. Роулінг на міжнародному літературному сайті, що досліджує творчість письменниці.Геноцид українців, який уже визнала Канада, країни Балтії, Польща, Чехія, спрямований проти знищення цілої групи українців як такої.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.