До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 захопливих книг про їжу, які засвідчать, що готувати легко

Vogue.ua зібрав п’ять захопливих книг з гастрономії — від культових видань зіркових авторів Джулії Чайлд і Марка Біттмана до новинок 2020 року. Кожна з них засвідчує: готувати легко, це творчість, медитація й насолода водночас. Варто тільки спробувати!

"Я навчу вас готувати", Джулія Чайлд

Жінка, яка навчила Америку готувати, — так кажуть про видатну шеф-кухарку й ведучу Джулію Чайлд. До речі, її блискуче зіграла у фільмі "Джулі й Джулія" Меріл Стріп. Чоловік Джулії Пол Чайлд був дипломатом, вони багато років прожили в Парижі, де Джулія закохалася у французьку кухню, а після захопила нею всю Америку. Джулія Чайлд випустила десяток книг, упродовж 30 років вела кулінарні шоу, отримала французький Орден Почесного Легіону, зачарувавши глядачів у всій країні своїм гумором, живою чарівністю й безпосередністю. Її книга "Я навчу вас готувати" вийшла в 1989 році: вона пропонує основи приготування їжі, яка, як вважає авторка, не дуже змінюються з роками. Джулія подає базовий рецепт, до десяти його варіацій і, головне, відкриває таємниці — наприклад, як правильно збивати омлет, як замішувати тісто та інші інгредієнти, від яких, насправді, залежить багато чого.

Реклама
How to cook everything, Марк Біттман

Марк Біттман — американський журналіст, дописувач The New York Times, автор 30 книг, який понад тридцять років пише про їжу. Книгу "Як готувати все" він видав 1998 року й тепер це класика. До книги увійшли 2000 простих рецептів, з якими впорається будь-хто. Автор показує, як приготувати їжу на всі випадки життя, використовуючи прості прийоми, свіжі інгредієнти й основне кухонне начиння. І водночас обов’язково отримувати втіху від часу, який ви проводите на кухні. Також рекомендуємо подивитися виступ Біттмана на TED talk — його спіч "What's wrong with what we eat" набрав понад п’ять мільйонів переглядів.

Flavor Bible, Карен Пейдж та Ендрю Дорненбург

Карен Пейдж та Ендрю Дорненбург — сімейна пара кухарів і журналістів, які спеціалізуються на темі прянощів. "Видатна гастрономія виходить за межі дотримування рецепта — це вміння приправляти інгредієнти, щоб отримати від них максимально можливий смак", — впевнені автори. Ґрунтуючись на досвіді провідних шеф-кухарів Америки, Карен Пейдж та Ендрю Дорненбург написали посібник з використання спецій у будь-якій страві. У 2009 році The Flavor Bible отримала премію фонду імені Джеймса Бірда як найкраща книга з гастрономії.

Hungry, Джефф Гордіньєр

Письменник і журналіст Джефф Гордіньєр пише про їжу й алкоголь для американського Esquire. Торік він випустив прекрасну книгу "Голод" — про свою подорож з одним з найвидатніших шеф-кухарів сучасності Рене Редзепі. Його ресторан Noma був неодноразово названий найкращим у світі. Вони чотири роки подорожували світом у пошуках нових спецій і ароматів. І натхнення — до початку подорожі обидва перебували в кризі: Редзепі щойно закрив свій знаменитий ресторан у Копенгагені, а Джефф Гордіньєр угруз у роботі й сімейних проблемах. У джунглях півострова Юкатан Редзепі з товаришем шукають інгредієнти для ідеального тако, у Сіднеї ловлять рибу; на човні за Полярним колом самотній рибалка веде їх до свого таємного сховища найкращих морських їжаків у світі. Повернувшись до Копенгагена, Редзепі воскрешає свій Noma. Книга, яку неодмінно варто прочитати.

"Париж в апетитній упаковці", Ірина Філіппова

Ірина Філіппова — письменниця й дружина Посла України у Франції, Нідерландах, Монако. "Париж в апетитній упаковці" — продовження популярної серії "Записки дружини ясновельможного пана", де авторка, яка прожила багато років у Парижі, міркує про етикет, традиції та звички французів. У новій книзі Ірина Філіппова розповідає історії про те, як різні страви або продукти потрапили до теперішнього меню. Який вишуканий сучасний делікатес привезла до Франції наречена короля Катерини Медічі ще в XVI столітті і як його готують сьогодні? Яке вино полюбляла мадам де Помпадур? У якому ресторані сталася фатальна зустріч молодого Наполеона з майбутньою імператрицею Жозефіною? До речі, той паризький ресторан як і раніше приймає гостей. І хто придумав форму келихів для вина?..

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.