До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найцікавіших книжок ярмарку Kyiv Photo Book

15 вересня у просторі IZONE на Подолі відбудеться Kyiv Photo Book – фестиваль, присвячений книжкам з художньої фотографії. Цьогоріч на фестивалі можна буде знайти рідкісні екземпляри: книжки про харківську школу фотографії, культові "Sumo" Гельмута Ньютона і "Dior Couture" з світлинами Патріка Демаршельє. Також представлять виставку приватних колекцій фотоальбомів і добірку культового журналу "НАШ", що виходив в Україні з 1990 до 2000 року. Представляємо 7 найочікуваніших книжок фестивалю за версією vogue.ua.

"Dior Couture"

250 сторінок і 100 фотографій найгарніших суконь от-кутюр Christian Dior – такою є ця книжка в цифрах. Опублікувало її видавництво Rizolli ще сім років тому, але вона до сих пір залишається бестселером для шанувальників моди. Автор всіх 100 знімків – легендарний Патрік Демаршельє.

Реклама
"Ren Hang"

У рідному Китаї фотограф Рен Ганг був під забороною: його еротичні світлини китайської молоді різної орієнтації місцева влада прирівнювала до порнографії. Ганг знімав для GQ і Gucci, його виставки проходили по всьому світу, а один з проєктів координував сам Ай Вейвей. 2017 року 29-річний Рен Ганг вкоротив собі віку в Берліні. Цього року у світі багато говорять про Ганга: так, режисер Кирило Серебренніков присвятив йому спектакль Outside, прем'єра якого відбулася в липні на Авіньйонському фестивалі, а на київському Kyiv Photo Book можна буде знайти його альбом видавництва Taschen.

"From Dusk Till Dawn"

Видавництво "Родовід" представляє альбом From Dusk Till Dawn ("Від заходу до світанку") фотографа з Миколаєва, Сергія Мельниченка, який увійшов до шортлиста національного конкурсу "Фотокнига року" премії "Укрсучфото", заснованої журналом Bird in Flight 2019 року. Цей же альбом здобув перше місце в номінації "Візуальна книга" на конкурсі "Найкращий книжковий дизайн" на Книжковому арсеналі. Два роки тому Сергій став призером конкурсу Leica Oskar Barnack Award у категорії "Нове ім'я" за документальний проєкт "Behind the scenes", знятий в Китаї. Книжка "From Dusk Till Dawn" також присвячена Китаю: вона показує життя в найбільш густонаселеній країні світу з погляду стороннього спостерігача.

"Світовий атлас вуличного мистецтва і графіті"

"Світовий атлас вуличного мистецтва і графіті" видавництва Magenta Art Books – це більш ніж 400-сторінкова добірка фотографій публічного міського арту з усього світу, впорядкована й описана експертом з урбаністичного мистецтва, вченим і куратором Рафаелем Шактером. Автор з інтересом простежує історію розвитку вуличних малюнків: наприклад, як Велика депресія 1930-х у Штатах вплинула на появу стрит-арту і як з нею пов'язаний бум на вуличне мистецтво в Лос-Анджелесі 2000-х років.

"SUMO"

Перший альбом "SUMO" одного з головних фотографів ХХ століття Гельмута Ньютона вийшов майже двадцять років тому і побив усі рекорди: книжка формату XL важила 35 кілограм, потрапила до колекції нью-йоркського МоМА і стала найдорожчою книжкою в історії, проданою на аукціоні: за неї заплатили пів мільйона доларів. 2018 року у видавництві Taschen представили оновлену версію "SUMO": 485 сторінок з найкращими фотографіями Гельмута Ньютона, які занурюють читача і глядача у фантастичний чорно-білий світ геніального фотографа.

"Chocolate"

Бельгійський фотограф Марк Лагранж свого часу знімав на рідкісні касети "Полароїд 100 Шоколад", які Polaroid виробляв незадовго до закриття. Вони надавали фотографіям відповідний до назви тон. Книжка "Chocolate" ("Шоколад") – це 160 сторінок з повними чуттєвості світлинами Лагранжа, що він зробив саме на такі касети. На фестивалі книжку представляє The Bookstore.

Колекція журналу "НАШ"

Родзинка програми цьогорічного фестивалю – це не одна книжка, а велика серія номерів культового журналу "НАШ". Журнал видавали в Дніпрі з кінця 1990-х до середини 2000-х років. Він ознаменував народження і становлення нової української фотографії. Для журналу знімав, наприклад, Микола Трох – сьогодні класик фотографії, співпрацювали з "НАШ" художники Ілля Ісупов та Юрій Соломко, а сам журнал міг би стати українським The Face або I.D. Багато робіт, опублікованих у "НАШ", зараз зберігаються у приватних колекціях, тому в надрукованому вигляді їх можна побачити тільки в журналі на виставці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.