До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книжок Чака Поланіка, які варто прочитати кожному

Американський романіст і незалежний журналіст Чак Поланік зробив собі ім'я, пишучи книжки, які шокують, лякають і підштовхують до найтривожніших висновків. Проте його творам вдалося стати культовими. В день народження автора розповідаємо, які книги Поланіка варто прочитати кожному.

"Бійцівський клуб"

У центрі сюжету — безіменний персонаж, який страждає від безсоння. Натхнений словами свого лікаря про те, що безсоння — це не страждання, головний герой знаходить перевагу у ситуації, видаючи себе за тяжко хвору людину в кількох групах підтримки. Потім він зустрічає загадкового чоловіка Тайлера Дердена і засновує таємний бійцівський клуб, який стає радикальною психотерапією. У 1999 році режисер Девід Фінчер перетворив роман на однойменний культовий фільм за участю Бреда Пітта та Едварда Нортона.

Реклама

"Невидимі монстри"

Головна героїня книжки — модель, у якої є все: хлопець, кар'єра, вірний найкращий друг. Але коли раптова "аварія" залишає її понівеченою і нездатною говорити, вона перетворюється на чудовисько, настільки огидне, що ніхто не визнає, що вона існує. Цікаво, що "Невидимі монстри" мав стати першим опублікованим романом Поланіка, але видавець відмовився його випускати, аргументуючи рішення тим, що він занадто тривожний. Після успіху "Бійцівського клубу" "Невидимі монстри" отримали другий шанс.

"Вцілілий"

У центрі уваги цього сатиричного роману — історія члена релігійної громади Тендера Бренсона, яку головний герой розповідає "чорній скриньці" на борту рейсу 2039 літака "Боїнг-747". Примітно, що глави і сторінки нумеруються в книзі у зворотному порядку, починаючи з глави 47 на сторінці 289 і закінчуючи сторінкою 1 глави 1. У 1999 році студія 20th Century Fox почала розробляти проєкт екранізації книжки, але у зв'язку з подіями 11 вересня 2001 року його заморозили.

"Задуха"

У центрі історії книги — чоловік на ім'я Віктор. Він усілякими способами заробляє гроші, щоб оплачувати догляд за матір'ю в лікарні для душевнохворих. Віктор вдається до шахрайства, потім, отримавши гроші від різних людей, починає працювати в музеї колоніальної реконструкції. Роман був адаптований для великого екрану Кларком Греггом. Головну роль у фільмі зіграв Сем Роквелл.

"Колискова"

Роман-сатира "Колискова" оповідає про репортера, який розслідує випадки раптової дитячої смерті. Після розмови з парамедиками, він помічає, що всім мертвим дітям читали один і той самий вірш з однієї і тієї самої бібліотечної книжки за ніч до загибелі. Багато хто вважає "Колискову" найкращою книгою Поланіка. За неї автор отримав премію Pacific Northwest Book Award і був номінований на премію Брема Стокера.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.