До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих українських творів для піднесення козацького духу

Кожен з нас за останні місяці пережив різні почуття, від піднесення та неймовірного запалу до апатії та зневіри. Зарядитися бойовим козацьким духом допоможуть класичні твори – і нехай деякі з них створені майже сто років тому, сьогодні, коли Україна знов бореться за свою незалежність, ці книжки надзвичайно відгукуються в наших серцях.

"Сковорода. Найкраще", 2017

Народженого до добра неважко навчити добру — навчити, чи принатурити, чи призвичаїти. Навчений, принатурений, призвичаєний — це одне і те ж. Від природи, яко від матері, легесенько сама від себе розвивається наука. Вона всерідна, справжня і єдина навчителька.

Реклама

Здається, що в книгах легендарного українського мислителя Григорія Сковороди є відповіді на всі питання, які нас хвилюють. Тож якщо відчуваєте, що втрачаєте віру та падаєте духом, то тексти Сковороди мають стати вашою настільною книжкою – в них саме стільки мудрості, любові та віри, скільки потребуємо всі ми зараз. Збірка "Сковорода. Найкраще", що вийшла 2017 року у видавництві Terra Oncognita, містить трактати, діалоги, притчі та байки, що становлять "золотий фонд" сковородинської спадщини й містять головні ідеї його духовного вчення. Найкращий спосіб познайомитися з творчістю філософа, якщо ви з якихось причин ще цього не зробили.

"Бояриня", Леся Українка; 1914

Не задля соболів, не для казни
подався на Москву небіжчик батько!
Чужим панам служити в ріднім краю
він не хотів, волів вже на чужині

служити рідній вірі, помагати
хоч здалека пригнобленим братам

Воля, патріотизм, повстанський дух: публіцистичні та художні твори Лесі Українки завжди підтримують завзятий дух українців. Один з найбільш "бойових" творів української письменниці – це поема "Бояриня", написана в 1910 році під час перебування Лесі Українки в Єгипті, де вона лікувалася від сухот, та опублікована вперше у 1914. Події "Боярині" розгортаються в 60-х роках XVII століття в Москві та Лівобережній Україні – у так звану добу Руїни, коли після смерті Хмельницького здобутки визвольного руху були понівечені. Головна героїня Оксана – відважна українка та патріотка, представниця давнього козацького роду, яка їде до Москви разом із чоловіком, але не приймає тутешніх правил і готова вмерти, аби не скоритися. За радянських часів "Бояриня" була суворо заборонена для публікації.

"Тигролови", Іван Багряний, 1944

Шістдесят суглобів у дракона — то шістдесят рудих домовин, і в кожній з них повно проглинених жертв, повно живих мертвяків. Крізь заґратовані діри дивилися тоскно грона мерехтливих очей, — дивилися крізь темряву десь на утрачений світ, десь туди, де лишилася країна, осяяна сонцем, де лишилася Вітчизна, озвучена сміхом дитинства і юності рано одтятої, де лишилася мати... родина... дружина... Мерехтіли грона очей і летіли десь у темряву чорну, у прірву. Ними натоптане черево вщерть у дракона. І тягне їх циклопічний "Й. С.", і підпихає їх демон "Ф.Д.". (Фелікс Дзержинський)

В цілому ж — то є етап, то є "ешелон смерті", — етапний ешелон ОГПУ — НКВД.

Дракон.

У 1944 році Багряний видав свій роман "Тигролови" у львівському журналі "Вечірня година". Після цього роман вийшов англійською, іспанською, німецькою та викликав величезне захоплення в західних критиків. Зокрема, "Тигролови" називали справжнім гімном політичній свободі та хоробрості. Символізм роману полягав у тому, що його було натхнено подіями з життя автора: Багряний потрапив до ГУЛАГу, вибрався зі спецпотяга НКВС, що перевозив смертників ГУЛАГу до Сибіру, і жив у тайзі. А в рисах головного героя, сміливого, молодого політв’язня Григорія Многогрішного, нащадка українського гетьмана Дем’яна Многогрішного, багато рис самого Івана Багряного. Рекомендуємо до прочитання неординарне видання, що вийшло 2016 року у видавництві "Основи" із сучасними ілюстраціями тату-художника Дениса Темного.

"Маруся Чурай", 1979

"А ця тюрма — оце і є свобода, бо я вже тут нічого не боюсь"

Роман присвячений постаті Марусі Чурай – видатної української піснярки – та розповідає про її долю на тлі буремних історичних подій XVII сторіччя. Яскравий, емоційний, ліричний роман у віршах порушує цілу низку питань: це і філософія любові, навіть нещасливої; і зрада, і духовне багатство українців, і доля митця як голосу свого народу. Ідеальний твір для прочитання в буремні часи, які всі ми нині переживаємо – щоб вірити в нашу перемогу та щасливе майбутнє українців. Рекомендуємо замовити за можливості подарункове видання 2018 року з чудовими ілюстраціями Владислава Єрка, що вийшло у видавництві "А-ба-ба-га-ла-ма-га".

"Чорний ворон", Василь Шкляр, 2009

Один з найвідоміших українських романів 2000-х присвячений боротьбі повстанців проти радянської влади у 20-х роках XX століття. Його автор Василь Шкляр – справжній майстер популярних романів, його навіть називали батьком українського бестселера. "Чорний ворон" написано на основі розсекречених документів з архівів НКВД, Шкляр працював над книжкою понад 10 років. Головний герой роману – отаман Чорний Ворон, відважний боєць, що очолює повстанський рух на Лівобережній Україні. До речі, саме завдяки повстанцям у наш побут увійшла фраза "Воля Україні або смерть".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.