До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як лауреати та номінанти премії "Оскар" реагують на війну в Україні

У ніч на 28 березня в Лос-Анджелесі відбулася 94-та церемонія вручення премії "Оскар". З багатомільйонною аудиторією премія Американської кіноакадемії стала ще однією платформою, за допомогою якої світу вкотре нагадали про трагічну війну в Україні. Розповідаємо про зірок, які підтримували українців і згадували про російське вторгнення безпосередньо під час церемонії.

Щороку перед церемонією вручення премії "Оскар" влаштовують вечірку для номінантів та членів Американської кіноакадемії. Однак у 2022 році захід скасували через війну в Україні. Натомість організація пожертвувала 1 мільйон доларів UNICEF на підтримку українського народу. Про це повідомило видання Variety.

Реклама

Традиційно перед початком власне церемонії увага глядачів та очевидців була прикута до червоної доріжки. Цього року Vogue UA не робить репортажу та не розповідає про кутюрні вбрання зірок. Натомість ми пишемо про тих, хто відверто продемонстрував свою підтримку українському народові за допомогою свого вбрання. Зокрема, Бенедикт Камбербетч, Джеймі Лі Кертіс, Джейсон Момоа та Френсіс Форд Коппола додали до свого вбрання синьо-жовті стрічки чи значки з українським прапором.

Бенедикт Камбербетч та Софі ХантерБенедикт Камбербетч та Софі Гантер

Цьогоріч "Оскар" розпочався з ушанування пам’яті всіх загиблих під час війни росії з Україною — на 30 секунд для України затихли всі гості церемонії. Вшанування, яке почалося зі слів українки Міли Куніс, закінчилося тим, що нагорода "Оскар" стала чорною приблизно на середині недільного шоу з Лос-Анджелеса із закликом до всіх, хто дивиться, зробити все можливе, щоб допомогти цілій нації, яка страждає через війну.

Незадовго до церемонії одна з цьогорічних ведучих шоу актриса Емі Шумер заявила, що "Оскар" може стати платформою для виступу президента України Володимира Зеленського. Під час трансляції наживо або за допомогою записаного відеозвернення Зеленський з перших вуст міг би розповісти про ситуацію, яка відбувається в країні. З подібним закликом перед церемонією виступив й дворазовий володар премії "Оскар" Шон Пенн. Актор пообіцяв знищити свої статуетки, якщо кіноакадемія не дасть виступити Зеленському.

До слова, Шон Пенн перебував в Україні, коли росія розпочала загарбницьку війну 24 лютого. Нині Шон Пенн працює над документальною стрічкою про війну в Україні, а також разом зі своїм фондом допомагає українським біженцям у Польщі, де він тепер перебуває.

Бенедикт Камбербетч на сцені 37-го Міжнародного кінофестивалю в Санта-Барбарі Бенедикт Камбербетч на сцені 37-го Міжнародного кінофестивалю в Санта-Барбарі

Серед номінантів 94-ї церемонії вручення премії "Оскар" були зірки, які з початку війни підтримували Україну та український народ. Зокрема, номінований у категорії "Найкращий актор" Бенедикт Камбербетч одним з перших почав публічно говорити про події в Україні. Під час церемонії вручення іменної зірки на Алеї слави у своїй промові він згадав про російське вторгнення в Україну. А на 37-му щорічному Міжнародному кінофестивалі в Санта-Барбарі актор знову висловив свою підтримку українському народові, розгорнувши на сцені синьо-жовтий стяг. А вже за кілька днів під час церемонії вручення кінопремії BAFTA в Лондоні Камбербетч заявив, що планує прихистити у власному домі українських біженців.

Ще один претендент на звання найкращого актора Ендрю Гарфілд під час церемонії вручення премії Гільдії кіноакторів SAG Awards 2022, яка відбулася ще 28 лютого, сказав: "Ми всі маємо тримати в наших серцях те, що відбувається в Україні". Лауреат премії "Оскара" Хав’єр Бардем і номінант у категорії "Найкращий актор" також продемонстрував свою підтримку Україні. Він став учасником антивоєнного протесту під російським посольством в Іспанії.

Американський кінорежисер Стівен Спілберг, який цьогоріч претендував на звання "Найкращого режисера" за роботу над фільмом "Вестсайдська історія", разом зі своєю дружиною Кейт Кепшоу передав 1 мільйон доларів на гуманітарну допомогу українським біженцям.

Серед актрис-номінанток про власну позицію заявили Джессіка Честейн, яка у своєму Instagram зробила репост публікації Vogue UA про українських жінок, які вимушені народжувати в бомбосховищах; Пенелопа Круз, яка долучилася до збору коштів для українців, який організували Міла Куніс та Ештон Кутчер; Олівія Колман, яка пожертвує частину доходу на платформі Cameo на підтримку українських дітей і сімей; та Крістен Стюарт, яка під час церемонії вручення премії Spirit Awards у Каліфорнії заявила, що "українцям доводиться ризикувати своїми життями, щоб боротися за свободу волевиявлення, незалежність і людяність". Також Стюарт публічно показала середній палець путіну, коли їй запропонували передати йому "салют Spirit Awards" ведучі Меган Маллаллі та Нік Офферман.

Крістен Стюарт під час Spirit Awards 2022Крістен Стюарт під час Spirit Awards 2022

Нагадаємо, лауреат премії "Оскар" Леонардо Ді Капріо перерахував 10 мільйонів доларів нашим збройним силам, згадавши своє українське коріння. Його бабуся народилася в Одесі та поїхала звідти до Німеччини з батьками після Жовтневої революції, де в бомбосховищі під час авіанальоту народилася його мама.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.