До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все про головних номінантів кінопремії "Золота Дзиґа"

20 квітня у Києві вручать українського "Оскара" кінопремію "Золота Дзиґа". Напередодні Vogue.ua розповідає все, що потрібно знати про головних фільмів-номінантів. За статус найкращого повнометражного фільму цього року змагаються п'ять кінокартин.

Кадр з фільму "Стрімголов"
"Припутні"

"Припутні" лідер за кількістю номінацій: у фільму Аркадія Непиталюка їх цілих 11, від номінації "Найкращий повнометражний фільм" до "Найкращий художник по гриму". Є у фільму і інші особливості: це перше українське кіно, герої якого розмовляють суржиком. Дія відбувається у покинутому українському селі Припутні в Чернігівській області, а його герої прості українські жінки, тому ставка на суржик логічна глядачеві так простіше повірити в реальність розказаної історії. Натуралізму історії додають локації: обшарпані автобусні зупинки, старі автомобілі і колоритний мат у виконанні одного з героїв. Режисер Аркадій Непиталюк вивчав кіно в Німеччині і Нідерландах, а останні роки працював на телебаченні. " Припутні" його повнометражний дебют.

Реклама
"Стрімголов"

"Стрімголов" – найуспішніший, і дуже обговорюваний український фільм 2017 року з відмінною фестивальною історією. Він брав участь в Кіноринку Каннського кінофестивалю, в кінофестивалі в Карлових Варах, Стокгольмському кінофестивалі, і отримав приз на фестивалі Camerimage в Польщі. "Стрімголов" дебютний повний метр Марини Степанської, молодого режисера, яка вивчала кіно, відвідуючи воркшопи та майстер-класи по всьому світу від Києва до Рейк'явіка. "Стрімголов" сучасне, тонке, точне кіно про молодих киян, "про сучасних негероїв, які шукають себе у сучасному Києві", як пояснює сама режисер. Виконавиця головної жіночої ролі Дарія Плахтій отримала приз за найкращу жіночу роль на фестивалі в Марокко, а тепер боротиметься за "Золоту Дзиґу".

"Рівень чорного"

Два роки діставався до глядача фільм талановитого українського режисера і оператора Валентина Васяновича (Васянович зняв, як оператор, гучне "Плем'я" Слабошпицького два роки тому). Прем'єра кінострічки відбулася на Одеському кінофестивалі минулого року, де він став найкращим фільмом в національній конкурсній програмі. Абсолютно заслужено: це тонке, чесне, делікатне кіно про самотність і шляхи до себе, зняте так красиво, що від екрану очей не відірвати а там, між іншим, герої не вимовляють ні слова (спойлер!). Якщо ж описувати сюжет, то декількох слів вистачить: це фільм про 50-річного фотографа, який страждає і живе. У головних ролях актори Костянтин Мохнач і Катерина Молчанова.

"Кіборги"

Абсолютним рекордсменом у прокаті серед українських фільмів цього року стала стрічка "Кіборги" вона зібрала 22 мільйони гривень. Фільм Ахтема Сеїтаблаєва, кримськотатарського актора і режисера, присвячений боям за Донецький аеропорт у вересні 2014 року. Сценарій до нього написала найвідоміший український драматург Наталія Ворожбит, а знімали картину в Київській та Чернігівській областях.

DZIDZIO Контрабас

"DZIDZIO Контрабас" ще один фільм про суворі українські реалії. Його герої троє хлопців, які хочуть заробити гроші перевезенням контрабанди. Ставку продюсери зробили на популярних акторів: в "DZIDZIO Контрабас" знялися зірка Молодого театру Олексій Вертинський, Римма Зюбіна, Володимир Горянський, Олена Лавренюк і фронтмен групи "DZIDZIO" Михайло Хома. Прем'єра фільму відбулась в межах днів українського кіно на кінофестивалі в Торонто.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.