До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про документальний фільм "Бенксі: Мистецтво поза законом"

З 24 вересня в українських кінотеатрах можна побачити документальний фільм про одного з найзагадковіших художників нашого часу — Бенксі.

Кадр з фільму "Бенксі. Мистецтво поза законом"

Трейлер фільму "Бенксі: Мистецтво поза законом" починається кадрами, які знято в Бристолі. Є один дивовижний факт про це місто: його найвідоміший хуліган і порушник закону — водночас і найвідоміший у світі художник. Ми бачимо хлопця в куртці відтінку хакі й білих кедах, який розмальовує стіну. Чи це Бенксі? Не факт. За кадром — уривок з інтерв’ю Бенксі 2001 року, у якому він говорить про свою роботу. Приємний голос, характерний бристольський акцент — не хвилюйтеся, фільм не розкриє занадто багато загадок про художника Бенксі, який ось уже понад 20 років не розкриває інкогніто.

Реклама
Кадр з фільму "Бенксі. Мистецтво поза законом"

Про Бенксі відомо небагато. Народився в Бристолі в 1974 році, у 1990-х став райтером. Працював завжди таємно, тікав від поліції. Завдяки актуальній політичній і соціальній тематиці його малюнки швидко стали популярними в усьому світі. Герої його графіті — селебриті й британська королева, а серед колекціонерів, які скуповують роботи Бенксі на аукціонах, — Бред Пітт і Анджеліна Джолі. Середня ціна за його твори доходить до мільйона доларів. Улюблений художній прийом Бенксі — стьоб і знущання: у 2018 році на аукціоні Sotheby's за 1,4 млн $ Купили його роботу "Дівчинка з кулею", і в ту ж мить картина пройшла через шредер, вбудований у раму, і самознищилася.

Режисер фільму Еліо Еспана вибудовує свій фільм як мозаїку з рідкісних інтерв’ю, які складаються в портрет художника, що став не тільки уособленням протесту, а й збудував багатомільйонну імперію, усі ці роки зберігаючи інкогніто. Інтерв’ю дають куратори, художники, журналісти — здебільшого друзі Бенксі. Режисер розповідає про зародження графіті-мистецтва в Нью-Йорку 1970-х, згадує художників Кіта Гарінга й Жана-Мішеля Баскію, розповідає про зв’язок із цими художниками Бенксі, про його політичний активізм, страшні переслідування художників поліційниками в 1980-х і про те, чому уряд Маргарет Тетчер був проти андеграундних художників.

І врешті переходить до того, як Бенксі, який 20 років тому потайки проносив свої роботи в найзнаменитіші музеї світу, звідки їх зі скандалом знімали, нині став частиною артістеблішменту. "Мова сучасних художників зрозуміла лише 1% людей, мова Бенксі близька 100%", — висновує режисер. Але як залишатися справжнім вуличним художником, коли твої роботи скуповують на аукціонах за мільйони доларів — одне з найцікавіших питань, яким переймаються автори фільму.

"Banksy. Мистецтво поза законом" у прокаті з 24 вересня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.