До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві покажуть фільм Кіри Муратової "Серед сірого каміння"

3, 6 і 8 серпня в Києві покажуть один з найнезвичніших фільмів легендарної української режисерки Кіри Муратової. Показ стрічки "Серед сірого каміння" (1983) відбудеться в кінотеатрі-укритті KINO42 у межах проєкту Довженко-центру і KINO42 "Дивне, химерне, фантастичне", що знайомить глядача з найоригінальнішими українськими фільмами.

В основі фільму — повість "У поганому товаристві" Володимира Короленка, написана під час перебування автора в якутському засланні (1881—1884 роки). Історія створення "Серед сірого каміння" — одна з найсумніших у фільмографії режисерки, зазначають у Довженко-центрі. Після заборони її попереднього одеського фільму "Довгі проводи" (1971) Муратова спробувала працювати в Ленінграді, а коли повернулася до Одеси, її перевели на посаду в музей кіностудії.

Реклама
"Серед сірого каміння"

Проте навіть після повернення Муратова не змогла підписати "Серед сірого каміння" своїм ім’ям. Через конфлікт зі студією, яка запросила московських монтажерів перемонтувати фільм, режисерка зняла своє ім’я з титрів і підписала стрічку чоловічим псевдонімом Іван Сидоров.

Кіра Муратова

"Серед сірого каміння" — своєрідний вступ до дивного й химерного світу Кіри Муратової. Тут вона вперше звертається до казкового й фантастичного сюжету, наповнює стрічку стихійністю, поліфонією, гротеском та галасом. У ті часи гротескність була поширеним прийомом серед багатьох режисерів, адже давала їм змогу в такий алегоричний спосіб втікати від радянської цензури в кіно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.