До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Серіал "Корона": що відомо про психічні розлади в королівській родині

Серіал Netflix може і є драматичною інтерпретацією подій, а не документальним фільмом, але він чудово свідчить про давню стигматизацію психічного здоров'я. Докладніше про це розповіла докторка психології Пеггі Дрекслер.

Photo: Netflix

серіалу часто зосереджені довкруж реальних подій, які британська королівська родина наполегливо намагалася приховати, а деякі з них навіть не згадувати. Як стосовно руйнівного документального фільму BBC Royal Family 1969, який королева хотіла знищити? Чи як щодо чуток про те, що в Букінгемському палаці працював шпигун КДБ? І, звісно, неідеальні шлюби. Це причини популярності проекту прагненю більше дізнатися про королівську родину немає меж, а багато драматичних моментів у "Короні" здаються правдою, яку нам не треба знати.

Реклама

Багато з конфліктів цього сезону пов'язані з психічними захворюваннями, і ті, які відкриваються глядачеві, є, мабуть, найбільш похмурими і скрупульозно приховуваними таємницями. До того ж, вони, безумовно, найважливіші — в майже кожен четвертий дорослий у Великобританії і кожен п'ятий дорослий в США страждає на психічні захворювання. Насправді, більш шокуючим виявився б факт, що королівській родині якимось чином вдалося повністю уникнути психічних розладів.

І все-таки ми бачимо бажання королівської сім'ї приховати прояв ментальних проблем. Для початку, це помітно в реакції на булімію принцеси Діани, про яку ми дізналися в третій серії, коли майбутня принцеса, наче божевільна і спантеличена, поїдає десерти з холодильника, а потім викидає їх.

Серіал і реальні факти

Хоча Діана публічно і відверто розповідала про свою хворобу в реальному житті, важливо пам'ятати, що "Корона" це не документальний фільм, а драматична інтерпретація історії. Молодший брат Діани Чарльз Спенсер, 9-й граф Спенсер, використовував недавню появу на телебаченні в програмі ITV Love Your Weekend з Аланом Тітчмаршем як можливість нагадати людям, що "Корона" є вигаданим проєктом, з "безліччю домислів і перебільшень".

Але фактичні події, пов'язані з хворобою Діани, не здаються далекими від драматизованих і не виходять за межі того, що ми знаємо про королівське ставлення до всього "неприємного", до чого вони приписали і розлади психіки. У четвертому сезоні булімія Діани зображена, часом в графічних деталях, як одна з багатьох сімейних проблем її і принца Чарльза — як причина проблем, щоб внести ясність, а не побічний симптом — попри те, що в шлюбі було багато приводів для напруги, які цілком могли погіршити стан Діани, в тому числі явна любов Чарльза до іншої жінки.

Сама Діана говорила, що королева та інші члени королівської родини вважали розлад харчової поведінки причиною багатьох проблем у стосунках пари. Діана розповіла своєму біографу Ендрю Мортону, що "королева вказала мені — причина того, що наш шлюб почав руйнуватися в тому, що Чарльзу було дуже важко впоратися з моєї булімією". Діана також розповіла Мортону, що її булімія почалася на старті взаємин з Чарльзом. Діана згадала інцидент, коли "мій чоловік поклав руку мені на талію і сказав: "О, тут трохи пухкенько, чи не так?", І ці слова зачепили мене, і ситуація з Каміллою, я була в розпачі". Під час медового місяця Діана викликала у себе блювоту три або чотири рази на день.

Photo: Netflix
Помилкове сприйняття психічних розладів

Не варто дивуватися відсутності співчуття у королівській сім'ї. До розладів поведінки і сьогодні ставляться так, ніби вони є дефектом людини, яка страждає на них, а не тому, що вони є симптомом хвороби чи побічним ефектом поганої ситуації. Можна навіть припустити, що творець "Корони" Пітер Морган більше цікавився якраз таки цієї нечутливістю королівської сім'ї, ніж шлунком Діани.

Згадаймо "секретних кузин" Кетрін і Неріссу Боуз-Лайон. У сьомій серії принцеса Маргарет відвідує психотерапевта за порадою принца Чарльза. Вона страждає почувається недоречною. Завдяки цьому Маргарет зясовує, що є далеко не єдиним членом королівської сім'ї, які зіткнулися з проблемами психічного здоров'я. З’ясовується, що п'ять двоюрідних братів і сестер Маргарет і королеви страждали на порушення розвитку десятб років тому їх помістили в психіатричний госпіталь і публічно оголосили мертвими, викресливши з публічних записів. У серіалі Маргарет протистоїть королеві-матері, яка пояснює, що приховування доказів психічного захворювання було необхідним для захисту цілісності королівського родоводу.

Так, події з реального життя не здаються такими вже далекими або тими, що виходять за межі королівського устрою. Історія двоюрідних братів і сестер залишалася таємницею до 1987 року, коли новину оприлюднив британський таблоїд The ​​Sun. Це шокуюче відкриття але в контексті королівської сім'ї і тієї епохи, можливо, не так уже й дивне.

Photo: Netflix

Десятиліттями вважалося, що якщо у когось є дитина з порушеннями розвитку, значить, щось не так з родоводом. І немає родини, для якої родовід був би важливішим, ніж для королівського роду. Ось що королева-мати каже Маргарет у серіалі: "Їхня хвороба, їхній ідіотизм і слабоумство змусять людей засумніватися в цілісності родоводу. Ти можеш уявити собі заголовки, якщо про це дізнаються? Принцип спадковості і так вже висить на такій ненадійній нитці... Додайте психічне захворювання, і всьому кінець". В одному матеріалі 1987 року від Thames News навіть говорилося: те, що трапилося з кузенами, було "досить звичною практикою того часу. Люди потрапляли в лікарні тривалого перебування для відсталих у розвитку, а фактично вважалися померлими".

Ми також бачимо підхід "під прикриттям", застосований в п'ятій серії, де розповідається історія Майкла Фагана, безробітного декоратора, який прославився тим, що увірвався в Букінгемський палац. У серіалі і в реальному житті у Фагана діагностували "шизофренію" і відправили його в психіатричну клініку "на невизначений термін". Він провів там всього три місяці, насправді шизофренії у нього не було.

Стигматизація психічних розладів сьогодні

Зараз ми знаємо, що найгірший спосіб вилікувати психічне захворювання — прикинутися, що його не існує або заховати його під якимось уявним поясненням. Наприклад, дослідження Університету Мічигану 2019 року показало, що половина американських дітей з психічними розладами не отримують лікування через тривалу стигми, пов'язаної з психічними захворюваннями, і помилкової надії на те, що якщо з розладами не боротися, вони просто зникнуть. Ні, це не так.

Як ми бачимо в четвертому сезоні "Корони", психічні захворювання не оминають навіть тих, хто живе в замку принцес. І більше того — вони не зникають чарівним чином. До того ж, психічне захворювання не є абсолютним: булімія Діани була фізичним проявом психічного розладу, але ж її спричинили реальні події — і, отже, значною мірою їй можна було запобігти. Можливо, члени королівської сім'ї не бачили цього тоді, але зараз, навіть якщо вважати хворобу вигаданою, безумовно, складно стверджувати інше.

Текст: Dr Peggy Drexler

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.