До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"Оскар 2020": найкращі фільми іноземною мовою

Напередодні головної кіноподії року – церемонії вручення премій "Оскар" – vogue.ua розповідає про претендентів, які змагаються за омріяну статуетку. У цьому матеріалі – все, що потрібно знати про номінантів у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою".

"Знедолені" (Франція)

"Знедолені" – французький драматичний фільм, повнометражний режисерський дебют Ладжа Лі. Кінострічка оповідає про поліцейського, який переїжджає в містечко Монфермей поблизу Парижа, щоб приєднатися до бригади з боротьби зі злочинністю. Світова прем'єра картини минула на 72-му міжнародному кінофестивалі в Каннах. Вона брала участь в основному конкурсі, претендувала на "Золоту пальмову гілку" і отримала приз журі.

Реклама
"Країна меду" (Північна Македонія)

"Країна меду" – македонський документальний фільм, який зняли Тамара Котевські і Любомир Стефанов. У центрі сюжету стрічки – життя бджоляра Хатідзе Муратової у віддаленому гірському селі Бекірлія. Спочатку цей фільм замислили як документальну короткометражку про регіон, що оточує річку Брегалніца. Але після зустрічі з Муратовою режисери змінили тему картини. В цілому зйомки тривали три роки, відзняли більше 400 годин відеоматеріалів. Стрічка розглядає такі екологічні теми, як втрата біорізноманіття, експлуатація природних ресурсів і зміна клімату. Світова прем'єра "Країни меду" відбулася на фестивалі "Санденс". The New York Times назвав її найкращим фільмом 2019 року. Також "Країна меду" – перший фільм в історії, який отримав одночасно дві номінації на премії "Оскар" у категоріях "Найкращий документальний фільм" і "Найкращий фільм іноземною мовою".

"Тіло Христове" (Польща)

"Тіло Христове" – польський драматичний фільм режисера Яна Комаса. Сюжет оснований на реальних подіях і розповідає про 20-річного хлопця Даніеля. Під час відбування покарання в молодіжному ізоляторі за вбивство другого рівня, у нього трапляється духовне пробудження і він вирішує присвятити своє життя Богові. Але його кримінальне минуле не дало б йому змоги стати священиком після звільнення. Покинувши центр ув'язнення, його помилково приймають за священика, він уживається у роль і починає проводити сакраментальне служіння в невеликому храмі. Прем'єра картини відбулася 2019 року в межах Венеційського кінофестивалю. Також її представили на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

"Паразити" (Південна Корея)

Паразити – південнокорейський комедійний фільм режисера Пон Чжун Хо. Сюжет стрічки спостерігає за бідняками, які хочуть працювати у багатіїв та видають себе за висококваліфікований персонал. Прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі 2019 року, де він став першою корейською роботою, що отримала "Золоту пальмову гілку", і першим фільмом, за який проголосували одноголосно після "Життя Адель" 2013 року. Стрічка зібрала вже безліч нагород, а тепер отримала 6 номінацій на 92-у премію "Оскар", зокрема у категоріях "Найкращий фільм", "Найкращий режисер" і "Найкращий фільм іноземною мовою", що робить її першим південнокорейським фільмом-номінантом у цих категоріях. На 77-ій премії "Золотий глобус" фільм отримав нагороду як найкращий фільм іноземною мовою. Він отримав 4 номінації на премію BAFTA і став першим неанглійським фільмом, який отримав премію Гільдії кіноакторів.

"Біль і слава" (Іспанія)

"Біль і слава" – іспанський драматичний фільм Педро Альмодовара, головні ролі в якому виконав Антоніо Бандерас, Асієр Етксеандія, Пенелопа Крус, Хульєта Серрано і Леонардо Сбаралья. Стрічка оповідає про людину, що наближається до завершення своєї кар'єри. Головний герой мимоволі згадує минуле, ніжні почуття до матері, кохання і розлуку, пошуки щастя і успіху. Все це приводить майстра кіно до важливих думок про життя і мистецтво, бо це для нього головне. Фільм дебютував на Каннському кінофестивалі, де був обраний для участі в змаганні за "Золоту пальмову гілку", а Бандерас отримав нагороду за найкращу чоловічу роль. Журнал Time назвав "Біль і славу" найкращим фільмом року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.