До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Актриса Олівія де Хевілленд померла в 104-річному віці

Олівія де Хевілленд, дворазова володарка премії "Оскар", зірка стрічки "Віднесені вітром", померла в Парижі в неділю 26 липня у віці 104 років. Її смерть підтвердила для Hollywood Reporter публіцистка актриси Ліза Голдберг.

Хэтти Макдэниел, Оливия де Хэвилленд и Вивьен Ли и в фильме Гетті Макденіел, Олівія де Хевілленд і Вівьєн Лі у фільмі "Віднесені вітром", 1939

Олівія де Хевілленд отримала перший "Оскар" за кращу жіночу роль за роботу у стрічці "Кожному своє" (1946), там вона зіграла незаміжню матір, яка була змушена покинути свою дитину, а потім упродовж років спостерігала за нею. Другу премію Американської кіноакадемії де Хевілленд отримала за роль у фільмі "Спадкоємиця" (1949), знятому за мотивами роману Генрі Джеймса Washington Square, де вона знялася в ролі самотньої жінки, яка закохується в красивого шахрая (Монтгомері Кліфт).

Реклама
Олівія де Хевілленд у фільмі "Спадкоємиця", 1949

Але найбільшу популярність де Хевілленд, імовірно, здобула після того, як зіграла Мелані — шляхетну і приречену наречену Ешлі Уїлкса, коханого Скарлетт О'хари, у фільмі "Віднесені вітром" 1939 року — одному з найуспішніших фінансово фільмів Голівуду і володаря восьми премій "Оскар". Де Хевілленд ще була номінована на премію за кращу жіночу роль другого плану, але програла її колезі за фільмом Гетті МакДеніел, яка стала першою афроамериканською актрисою, що отримала "Оскар".

Окрім того, де Хевілленд була номінована на "Оскар" за роль у стрічках "Затримайте світанок" (1941) і "Зміїна яма" (1948). На знімальному майданчику вона часто була партнеркою Ерола Флінна, особливо дует запам'ятався в картині "Пригоди Робін Гуда" (1938), де актриса зіграла леді Меріан.

Але за кадром Олівія де Хевілленд, мабуть, була найвідоміша своєю багаторічною ворожнечею з власною сестрою, актрисою Джоан Фонтейн. Хоча де Хевілленд ніколи відкрито не говорила про це суперництво, припускають, що воно почалося в дитинстві, коли ці двоє часто змагалися за любов своїх батьків, і досягло апогею в 1941 році, коли обидві актриси були номіновані на премію "Оскар" за кращу жіночу роль: Олівія за "Затримайте світанок", а Джоан — за "Підозру" Альфреда Хічкока. Так, це був перший в історії випадок, коли рідні сестри конкурували одна з одною в тій самій категорії.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.