До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Молода та прекрасна: Марина Вакт про фільм "Подвійний коханець"

У прокат виходить "Подвійний коханець" – еротичний трилер Франсуа Озона. Марина Вакт, муза режисера та виконавиця головної ролі, розповіла українському Vogue про роботу над фільмом.

Марина Вакт (фото – Paul Schmidt, стиль – Anne Sophie Thomas)

Ті дві години, що я дивилася фільм Озона на кінофестивалі в Одесі, у моїй голові назрівала думка: якщо у мене буде інтерв’ю з Мариною, обов’язково спитаю її про еротичні сцени. Героїня Вакт – дівчина на ім’я Хлоя, якій діагностують психологічний розлад. Хлою направляють до психотерапевта, вона закохується в симпатичного лікаря Поля, у них починається красивий роман, але до середини фільму стає ясно, що у психотерапевта є злісний брат. І починається горор – про близнюків та двійників-людожерів. У фільмі багато еротики, і якщо у деяких сценах героїня Вакт виглядає розкішно, то в інших Озон наче хоче, щоб вона викликала у глядача відразу, – наприклад, показуючи великим планом її піхву під час огляду в гінеколога. Як було 26-річній Вакт працювати над цими сценами?

Реклама
Кадр з фільму "Подвійний коханець"

"Я зовсім не соромилася, – розповідає француженка. – Я розглядаю свою оголеність як костюм. Коли я знімаюся в кіно, це вже не моє тіло, а характер персонажа. А Франсуа знає, як зробити атмосферу на зйомках комфортною. Наприклад, він завжди просить зменшити команду під час відвертих сцен".

Відповідь актриси не дивує: Марина – міцний горішок. Вона виросла в Сезон-Альфорі, маленькому містечку поруч з Парижем. Коли їй було 15, у супермаркеті до неї підійшов скаут – і Вакт отримала перший модельний контракт. Кар’єра просувалася успішно, але дівчина зізнається, що ставилася до цього "стримано, щоб не розчаровуватись". Від друзів та однокласників успіхи приховувала. "Я навчалася у звичайнісінькій школі, і ймовірність того, що однокласники чи друзі побачать мої фотографії у журналах, була мінімальною. Але я і не хотіла на цьому акцентувати: успіх в модельному бізнесі міг спровокувати зайву цікавість, а іноді заздрість та ревність".

"Я анітрохи не соромилася зніматися оголеною. Я просто розглядала свою оголеність як костюм"

Про моду Марина говорить стримано – вона взагалі справляє враження інтроверта. Втім, це не заважало їй влаштувати неабияку модельну кар’єру. У 20 років вона стала обличчям аромату Parisienne Yves Saint Laurent, замінивши Кейт Мосс, через декілька місяців підписала контракт з Chloé, а через рік – з ювелірним домомChaumet.

"Я дуже просто вдягаюся у житті. Джинси, майка, куртка або кашеміровий светр, черевики або балетки. Я живу в старому будинку без ліфта і багато ходжу пішки з сином", – зізнається Вакт без жодного натяку на кокетство.

У 2013 році вона стала музою Франсуа Озона. "Ми познайомилися в ресторані у Парижі. Я точно знала: хочу працювати з ним. Він захоплюється кіно, як дитина". Перший спільний фільм Озона та Вакт вийшов у 2013 – "Молода і прекрасна". Це історія про студентку Сорбонни, яка займається проституцією з цікавості. "Я пробував на цю роль різних дівчат, і багато хто підходив, – згадує Озон. – Але коли з’явилася Марина, сталася магія. Режисеру, який зустрічає схожу актрису, дуже пощастило. Як виявилося, вона – ідеальне полотно".

"Молода і прекрасна"

Пройшло чотири роки перш ніж Озон запросив Марину на головну роль у новий фільм. Йому потрібне було чисте полотно – потрібна була особистість. "Чотири роки тому, коли я лише мріяв про проект, Марина була занадто молодою для цієї ролі. Але до того часу, як я повернувся до "Подвійного коханця", Марина вже сформувалася, у неї з’явилася дитина, вона стала молодою жінкою. В цьому фільмі вона здійснила велику акторську роботу і дійсно створила потрібний мені образ".

"Я дуже просто вдягаюся у житті. Джинси, майка, куртка або кашеміровий светр, черевики або балетки. Я живу в старому будинку без ліфта і багато ходжу пішки з сином"

Озон любить трилери: у його відомих картинах "Басейн" та "8 жінок" є нагнітання саспенсу, але у випадку з "Подвійним коханцем" він не приховує, що цього разу хотів зняти саме горор, а серед його натхненників були Гічкок та Бунюель. "Ідея була в тому, щоб буквально стежити за персонажем Хлої, створювати сюжетну напругу, використовуючи елементи саспенсу". Містичну історію про дівчину, одержиму двома братами-близнюками, Озон відшукав у архівах американської письменниці Джойс Керол Оутс. Але якщо Оутс подає історію в реалістичній манері, то Озон свідомо вніс у фільм трохи містики – і такої очевидної та прямолінійної, що глядач в якийсь момент починає думати: реальні ці близнюки – чи це вигадка дівчини?

"Подвійний коханець"

"Тільки прочитавши сценарій, я вже була готова зніматися", – захоплено говорить Марина. Ідея Озона буквально оживила її. "Там було дуже багато нових речей, які хотілося зіграти. Ми так веселилися на зйомках стрічки "Молода і прекрасна", що було очевидно: потрібно братися за "Подвійного коханця".

Фільм був показаний у межах конкурсної програми Канн, і на прес-конференції журналісти закидали Вакт питаннями – мовляв, у вас так багато жорстких сцен в "Подвійному коханці", як ви справлялися з напругою, як відпочивали? Не змогла стриматися і я. Марина тихо говорить: "Після зйомок в Озона мені не потрібна перерва. Вдома після знімального дня прочитати декілька оповідей сину на ніч, а на вихідні втекти до селища – от і все".

Текст: Дар'я Слободяник

Читайте також:

Що потрібно знати про фільм "Примарна нитка"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.