До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мода 1940-х у фільмах про війну

Мода 1940-х років доводить, що яким би складним не був час, жінки завжди будуть доглянуті. Доводять це і фільми, присвячені цій декаді. Ми вибрали стрічки, героїні яких під час Другої світової війни опиняються у різних життєвих ситуаціях і розглядаємо, як вони одягнені.

"Три англійки за містом", 1987

Фільм "Три англійки за містом" розповідає про трьох дівчат, які під час Другої світової війни вступають у "Жіночу армію Землі" та переїжджають працювати на ферму в Дорсет. Усі вони з різних верств суспільства, але до нового життя треба звикати всім – у кадрі глядач може побачити як зразкові костюми того часу, витончені та жіночні, так і робочу уніформу, в якій головні героїні теж примудряються виглядати елегантно. Фільм наочно демонструє, що у 1940-х багатьом жінкам довелося взяти на себе справді багато чого та стати надійним тилом, який підтримує своїх воїнів.

Реклама
Кадр з фільму "Три англійки за містом", 1987
Кадр із фільму "Три англійки за містом", 1987
Кадр із фільму "Три англійки за містом", 1987
"Спокута", 2007

"Спокута" – один із найстильніших фільмів останніх років, основна дія якого відбувається під час Другої світової війни. Починається ця драматична історія ще 1935-го, але її розв'язка відбувається якраз під час війни. У багатьох стрічка асоціюється з культовою зеленою сукнею Кіри Найтлі, яка стала однією з найвідоміших у кінематографі. Однак у драмі Джо Райта не менш цікаво розглядати і буденні образи головної героїні, яка жила в Лондоні і була змушена постійно ховатись у метро від німецьких бомбардувань.

Кадр із фільму "Спокута", 2007
Кадр із фільму "Спокута", 2007
Кадр із фільму "Спокута", 2007

"Малена", 2000

"Малена" – ще одна яскрава драма нульових, присвячена життю жінки під час Другої світової війни. Тільки тут дія відбувається в Італії, а головній героїні, перш за все, доводиться боротися зі плітками та заздрістю. Роль Малени блискуче зіграла актриса Моніка Беллуччі, а її гардероб у фільмі досі активно цитується – від повсякденних суконь на ґудзиках у найкращих традиціях моди 1940-х до чуттєвіших образів, що стали візитівкою стилю самої актриси.

Кадр із фільму "Малена", 2000
Кадр із фільму "Малена", 2000
Кадр із фільму "Малена", 2000
"Касабланка", 1942

Дія "Касабланки" розгортається на початку Другої світової війни в марокканському місті Касабланка, яке на той час під контролем вишистської Франції. Фокусується стрічка на драмі всередині людини, якій доводиться розриватися між боргом та власними почуттями. Не менш цікаво дивитися стрічку і з погляду моди. Наприклад, саме "Касабланка" зробила неймовірно популярним серед чоловіків середини ХХ століття тренчі, а бежевий жакет головного героя потім ще з'явиться у гардеробі Джеймса Бонда та навіть Індіани Джонса.

Кадр із фільму "Касабланка", 1942
Кадр із фільму "Касабланка", 1942
Кадр із фільму "Касабланка", 1942

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.