До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зроблено в Україні: улюблені кінострічки редакції Vogue UA

У День Конституції України редакція Vogue.ua ділиться улюбленими українськими фільмами. Серед них не лише класик поетичного кіно Сергій Параджанов і легендарна Кіра Муратова, а й нові українські стрічки.

"Настроювач", режисерка Кіра Муратова

Артдиректор Сергій Ковальов: "Я люблю всі періоди Кіри Муратової, бо вона геніальна. Але „Настроювач" — мій улюблений фільм".

Реклама
"Фучжоу", режисер Михайло Іллєнко

Оглядачка відділу моди Тетяна Соловей: "Перший український фільм, який я побачила. Фантастична іронія на тему панукраїнізму й один з найбільш абсурдно-веселих фільмів".

"Червона Рута", режисер Роман Олексів

Оглядачка відділу моди Тетяна Соловей: "Найкращий український мюзикл з дуже модним на той час костюмним оформленням: етногіпі, міні, такий місцевий бохо-шик".

"Тіні забутих предків", режисер Сергій Параджанов

Креативна директорка Соня Кваша: "Люблю всього Параджанова, бо кожен кадр дуже гарний".

"Білий птах із чорною ознакою", режисер Юрій Іллєнко

Заст. головного редактора Олена Чехній: "Я його не переглядаю, скажу чесно: це сильний фільм, але й страшний водночас. Для мене він не тільки ода Буковині або прекрасній грі Івана Миколайчука й Богдана Ступки, а й притча про найстрашніше, мабуть, що траплялося в історії з біблійних часів, — подвійне братовбивство й поділ сім’ї по різні боки барикад. Безперечний шедевр і наука для всіх епох".

"Сумка дипкур’єра", Олександр Довженко, 1927 рік

Журналістка сайту Vogue.ua Марина Шулікіна: "Один з перших фільмів Довженка. Попри те, що сам режисер був незадоволений своєю роботою, картина чудова! Пригодницько-детективна, з гарними кадрами, естетська, а головне — динамічна, якщо взяти до уваги, що це чорно-біла німа стрічка. Нічим не програє класичній німій голлівудській класиці".

"За двома зайцями", режисер Віктор Іванов

Заст. головного редактора Олена Чехній: "Люблю цей фільм, оскільки це комедійна класика, київська, до того ж".

"Вулкан", режисер Роман Бондарчук

Менеджерка відділу реклами Ірина Володько: "„Вулкан" — яскравий і справжній. На рівні відчуттів — наче ти мариш спекотного літнього дня, коли, як тепер, +30 °C. Чи то наснилося, чи то справді це все сталося — незрозуміло. І музика там — до мурашок!".

Редакторка відділу культури Дарія Слободяник: "У цьому списку я могла б приєднатися майже до всіх колег: страшенно люблю Параджанова; як справжня одеситка, зросла на фільмах Кіри Муратової й завжди мріяла з нею познайомитися, але не встигла; люблю фільми Іллєнка з Ларисою Кадочниковою. Але все ж я вибираю сучасне, нове, живе кіно — я хочу давати шанс і підтримувати своїх сучасників. З усього нового українського кіно, що я бачила, мене дуже зворушив „Вулкан" Романа Бондарчука — це такий сюр, така млість і ніжність, така чудова історія, що я досі, вже кілька місяців, не можу про нього забути. Це поетичний погляд на Україну й нас самих — дивитися обов’язково".

"Плем’я"

Дизайнерка Наталія Тюленева: "Чомусь відразу спав на думку фільм „Плем’я". Я після нього говорити не могла. Дуже сильно було для мене на той момент".

Шеф-редакторка сайту Віолетта Федорова: "„Плем’я" — це картина про те, що відбувається навколо нас насправді. Ми можемо вибудовувати свої ідеальні маленькі світи, де вранці є матча-лате, вдень — цікава творча робота в районі Золотих воріт, а ввечері — галереї, нескінченні розмови на терасах, пробіжки в парках і серіали Netflix, а потім дивишся „Плем’я" і розумієш, скільки в сучасній Україні ще болю, жорстокості й несправедливості. Я дуже засмучена, що цей шедевр так і не представив нашу країну на „Оскарі"".

Оглядачка відділу моди Тетяна Соловей: "Естетський фільм з непривабливою темою соціального дна, від краси якого неможливо відірватися".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.