До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих екранізацій детективів Агати Крісті

Агата Крісті відома як письменниця детективів, оповідань і драматичних творів, а в Книзі рекордів Гіннеса Крісті визнана найпродаванішою письменницею всіх часів. Тож, звісно, що її роботи адаптували для телебачення й кіно багато-багато разів. У цьому матеріалі vogue.ua вибрав 5 найкращих екранізацій романів знаменитої письменниці, на які точно варто звернути увагу.

"Свідок обвинувачення", 1957
Кадр з фільму "Свідок обвинувачення", 1957

"Свідок обвинувачення" — це радше драма із залу суду, ніж детектив, і в ньому немає жодного з її найвідоміших детективів, Пуаро або Марпл. Проте цей фільм, заснований на однойменній п’єсі Агати Крісті, виграє почасти тому, що історія все ще здається актуальною після стількох років. Сценарій чудовий, персонажів зіграно майстерно, а поворот сюжету справді дивує.

Реклама
"Вбивство в „Східному експресі"", 1974
Кадр з фільму "Вбивство в „Східному експресі"", 1974

Фільм 1974 року "Вбивство в „Східному експресі"" мав успіх як серед критиків, так і глядачів, і здобув шість номінацій на премію "Оскар". За цей фільм Інгрід Бергман дістала премію Американської кіноакадемії за найкращу жіночу роль другого плану. Як і у версії 2017 року, пасажирів Східного експреса 1974 року грають найвідоміші актори тієї епохи: Лорен Беколл, Інгрід Бергман, Шон Коннері, Джон Гілгуд, Ванесса Редгрейв, Майкл Йорк, Жаклін Біссет, Ентоні Перкінс і Венді Гіллер. Якщо маєте змогу переглянути тільки одну адаптацію цього роману Агати Крісті, то це 100% має бути екранізація 1974 року.

"Нескінченна ніч", 1972
Кадр з фільму "Нескінченна ніч", 1972

Цей фільм ґрунтується на одному з пізніших романів Агати Крісті з однойменною назвою, що відрізняється від інших детективних романів письменниці. Він похмурий, позбавлений дотепності й сухого гумору, властивих її детективам. Більшість читачів згодні з тим, що "Нескінченна ніч" не подібна на історію Агати Крісті, і все ж таки не поступається іншим її романам.

"Смерть на Нілі", 1978
Кадр із фільму "Смерть на Нілі", 1978

У стрічці "Смерть на Нілі" за однойменним романом Агати Крісті легендарний Пітер Устинов вперше з’являється в ролі детектива Еркюля Пуаро. Британський актор чудовий у цьому фільмі й ідеально зображує свого персонажа. До того ж на знімальному майданчику йому склали компанію не менш знамениті актори: Меггі Сміт, Міа Ферроу, Бетт Девіс, Анджела Ленсбері та багато інших.

"Зло під сонцем", 1982
Кадр із фільму "Зло під сонцем", 1982

У цьому фільмі, заснованому на однойменному романі Агати Крісті, Пітер Устинов знову з’являється в ролі улюбленого мільйонами детектива Еркюля Пуаро. У стрічці також знімалися Меггі Сміт, Даяна Рігг і Джеймс Мейсон. Устинов, мабуть, найкращий Пуаро, а "Зло під сонцем" — чудовий приклад того, як актор зробив персонажа своїм.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.