До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тендітні й хоробрі: 5 фільмів про медсестер, що рятують життя

12 травня – Міжнародний день медсестри, який відзначають у світі з 1965 року. Вибрано цю дату з нагоди дня народження британки Флоренс Найтінгейл, яка під час Кримської війни організувала повноцінний штаб сестер милосердя, до якого приймали всіх охочих дівчат і жінок. Їх там навчали основ медичної справи, щоб вони могли надавати першу допомогу солдатам. Сьогодні тисячі українських медсестер роблять величезні подвиги щодня, а ми згадуємо, як цей образ втілювали на екрані кінематографісти.

Кадр із фільму "Англійський пацієнт"
"Англійський пацієнт", 1997

"Англійський пацієнт" – один із найвідоміших фільмів, присвячених ролі медсестер на війні. Стрічка дістала безліч міжнародних нагород, включно з "Оскаром" у номінації "Найкращий фільм", але головне – здобула народне визнання. Фільм розповідає про пілота, який в останні тижні війни опиняється під опікою молодої медсестри, на ім’я Ханна. Дівчина не кидає свого підопічного в найскладніший момент, а він розповідає їй цікаву історію свого життя.

Реклама
"Пильнування вночі", 1940

Медсестра Анна Лі втрачає роботу, коли бере на себе провину за фатальну помилку, яку зробила її сестра Люсі, теж медсестра. Після цього випадку вона переїжджає до великого міста, де влаштовується на роботу в іншу лікарню й закохується в доктора Роберта Прескотта. Долаючи перешкоди й особисту трагедію на своєму шляху, Енн і Прескотт разом працюють, щоб створити найкращі умови для догляду за хворими та боротися з епідемією кору, яка загрожує дітям цього міста.

"Спогади про майбутнє", 2014

Британська драма "Спогади про майбутнє" розповідає історію про юну Віру Бріттен, чиє спокійне життя уриває перша світова війна. Найближчі її люди, включно з братом Едвардом і нареченим Роландом, ідуть на фронт, а вона замість навчання в Оксфорді наважується стати медсестрою в прифронтовій зоні. Там їй доводиться лікувати не лише поранених британців, а й німців. Поступово ця війна забирає в неї близьких, а Вірі доводиться з кожним днем ставати щораз сильнішою і самостійнішою.

Діти міс Еверс, 1997

"Діти міс Еверс" – це проєкт HBO, який дістав високу оцінку критиків. Від імені медсестри Юніс Еверс він розповідає про жахливий медичний експеримент, який тривав кілька десятиліть поспіль в американському штаті Алабама. В історії він відомий як дослідження сифілісу в Таскігі.

"Непорочні", 2016

"Непорочні" – французько-польська історична драма, розказана від імені молодої медсестри Червоного Хреста Матильди Больє, яка після закінчення Другої світової війни приїжджає до Польщі. Там вона знайомиться з монахинею найближчого монастиря, яка звертається до неї по допомогу. Виявляється, що кілька його послушниць завагітніли після зґвалтування радянськими солдатами. Деякі вагітні монахині відмовляються від ретельного огляду лікарем, вважаючи, що це порушить їхню обітницю цнотливості. Знайомство з цими дівчатами – лише початок складної історії, свідком якої стає Больє. Фільм знято за реальними подіями.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.