До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мистецтво в кіно: найкращі сцени в музеях

Від Альфреда Гічкока до Жан-Люка Годара — багато режисерів використовували галереї великих музеїв світу як знімальний майданчик для своїх фільмів. Тиша й шляхетність цих місць сприяють створенню найкращих сцен і залишають незабутнє враження від побачених кадрів. У цьому матеріалі згадуємо стрічки, які запам’яталися завдяки таким художнім рішенням.

"Запаморочення", Альфред Гічкок
Кадр из фильма Кадр з фільму "Запаморочення" Альфреда Гічкока, 1958

У класичному фільмі Альфреда Гічкока сюжет оповідає про колишнього детектива Скотті Фергюсона, якого наймає колишній однокласник стежити за своєю дружиною Мадлен Елстер, бо, на його думку, нею опанував дух її прабабусі. В одній із ключових сцен стрічки Фергюсон прямує за нею в музей Почесного Легіону в Сан-Франциско, де молода жінка медитує перед портретом своєї бабусі. У цій сцені заворожує все: від порожніх кімнат музею, де луною відбиваються кроки, до подиву детектива, коли він розуміє, що його друг говорив правду. Ідеальна композиція!

Реклама
"Афера Томаса Крауна", Джон Мактірнан
Пирс Броснан в фильме Пірс Броснан у фільмі "Афера Томаса Крауна" Джона Мактірнана, 1999

У римейку знаменитого фільму Нормана Дж’юсона Музей мистецтва "Метрополітен" у Нью-Йорку став жертвою організованої спроби пограбування з боку бандитів, замаскованих під працівників музею. Поки їх помічають і намагаються зупинити, закриваючи всі виходи, Томас Краун, відомий бізнесмен, якого грає Пірс Броснан, поцупив картину Моне. Погоня разом з крадіжкою в одному з найкращих музеїв світу, де можна побачити єгипетські картини й скульптури, — все це під чарівну пісню Sinnerman Ніни Сімон.

"Вихідний день Ферріса Б’юллера", Джон Г’юз
Мэттью Бродерик в фильме Меттью Бродерік у фільмі "Вихідний день Ферріса Б’юллера" Джона Г’юза, 1986

Культовий фільм 80-х років "Вихідний день Ферріса Б’юллера" розповідає історію молодого чиказького студента (Меттью Бродерік), який вирішує пропустити навчання. У супроводі своєї подруги й найкращого друга він блукає вулицями міста, танцює на параді, викрадає машину й відвідує Чиказький інститут мистецтв, де розглядає картини Едварда Гоппера, роботи Джакометті й навіть імітує положення скульптури Родена. Він також переживає емоційний момент перед картиною Жоржа Сера "Недільний день на острові Гранд-Жатт".

"Бетмен", Тім Бертон
Джек Ноколсон в роли Джокера в фильме Джек Ніколсон у ролі Джокера у фільмі "Бетмен" Тіма Бертона, 1989

"Панове, розширмо наш розум!" — наспівує Джек Ніколсон у ролі Джокера, коли входить у Музей Флюгельгайма в Готем-сіті. Пензлі, банки з фарбою, свічники й стерео в руці — він і його спільники руйнують роботи цього вигаданого музею, у якому можна побачити картини Дега і Рембрандта.

"Сторонні", Жан-Люк Годар
Кадр из фильма Кадр з фільму "Сторонні" Жан-Люка Годара, 1964

Музейна сцена цього фільму — чарівна: Самі Фрей, Клод Брассер і Анна Каріна щосили бігають величезними залами Лувру, втікаючи від охоронців. Ця сцена надихнула багатьох на "пробіжку" найбільшим у світі музеєм, зокрема й швейцарського художника Беата Ліпперта, який у 2010 році встановив рекорд у дев’ять хвилин і чотирнадцять секунд.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.