До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найкращі фільми про Стівена Гокінга

Англійського фізика-теоретика Стівена Гокінга називають рокзіркою від науки, адже відомий він не лише в професійній спільноті, а й у всьому світі. Його сміливі ідеї про життя чорних дір і великий вибух спричинили справжній фурор і змусили навіть зовсім далеких від науки людей зацікавитися будовою Всесвіту. 8 січня Стівену Гокінгу могло би виповнитися 82 роки. Vogue.ua зібрав найкращі фільми про великого вченого, які допоможуть більше дізнатися не тільки про його роботи, а й про особисте життя.

Стівен Гокінг та Едді Редмейн на прем'єрі фільму "Всесвіт Стівена Гокінга"

"Всесвіт Стівена Гокінга", 2014

У 2014 році на кінофестивалі в Торонто відбулася прем'єра мелодрами "Всесвіт Стівена Гокінга", знята за мемуарами дружини вченого Джейн Гокінг, в яких вона без купюр розповіла про стосунки з чоловіком. Починається історія зі студентських років обох і їхнього знайомства в Кембриджі.

Реклама
Кадр із фільму "Всесвіт Стівена Гокінга"

Потім в їхнє життя втручається хвороба Гокінга — бічний аміотрофічний склероз, який йому діагностували в 21 рік. Лікарі говорили, що він проживе максимум два-три роки, але за підтримки рідних йому вдалося навчитися жити по-новому і продовжити займатися наукою. Фізика блискуче зіграв британський актор Едді Редмейн, який отримав за цю роль премію "Оскар", а його дружину довірили зіграти Фелісіті Джонс.

Кадр із фільму "Всесвіт Стівена Гокінга"

"Гокінг", 2005

Зіграв свого часу Стівена Гокінга і британський актор Бенедикт Камбербетч, якого сьогодні знають більше як сучасного Шерлока Голмса. Однак у драмі телеканалу BBC він продемонстрував не менший талант, ставши до того ж першим актором, що втілив роль Гокінга на екрані. Цей фільм зосереджений на ранніх роках життя і кар'єри вченого, а також його боротьбі з хворобою, що прогресує.

Бенедикт Камбербетч в ролі Стівена Гокінга
Кадр із фільму "Гокінг"

"Коротка історія часу", 1991

Ще більш повне уявлення про життя вченого дають документальні фільми. Так, одним із найвідоміших є "Коротка історія часу", який випустив в 1991 році режисер Еррол Морріс. Заснована стрічка на однойменній книзі Гокінга. Важливо, що режисер не обмежився лише професійною діяльністю фізика, а й приділив час його особистому життю.

Постер до фільму "Коротка історія часу"

"Гокінг", 2013

У 2013 році вже сам Гокінг вирішив розповісти про своє життя і роботу. У цій документальній стрічці він ділиться тим, як дитячі мрії стали реальністю, як він дізнався про свій діагноз і вчився з ним жити, а проте не міг себе уявити без занять наукою. Також у фільмі можна почути і думку його сім'ї.

Постер до документального фільму "Гокінг", 2013

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.