До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів, які порушують проблему насильства в сім'ї

Насильство – те, з чим, на жаль, люди у всьому світі мають справу значно частіше, ніж здається. Буває, що історії, побачені на екранах, допомагають зрозуміти ті чи інші проблеми, розпочати діяти, а не мовчати. У Міжнародний день боротьби з насиллям над жінками vogue.ua зібрав 5 кінострічок, які свого часу викликали резонанс у суспільстві.

"Життя цього хлопця. Правдива історія", 1993
Кадр з фільму "Життя цього хлопця. Правдива історія"

У 1950-х роках Тобі і його мати Керолайн переїжджають до штату Вашингтон. Там зустрічають лагідного Дуайта, який закохується в Керолайн – і вони одружуються. У сімейне щастя втручається насилля, яке Дуайт вважає найкращим способом дисциплінувати свого пасинка. На жаль, Керолайн не хоче руйнувати свій шлюб. І заплющує на це очі.

Реклама
"У ліжку з ворогом", 1991
Кадр з фільму "У ліжку з ворогом", 1991

Історія, яка трапляється частіше, ніж можна собі уявити. Сюжет зосереджений на сімейній парі – Лорі і Мартіну. На перший погляд вони живуть щасливо і успішно. Але за зачиненими дверима їхнього будинку чоловік перетворюється на тирана. У якийсь момент Лора вирішує, що більше не може так жити та інсценує свою смерть, аби почати життя спочатку в іншому місті. Тільки вона й гадки не мала, що від минулого не так просто втекти.

"Скляний замок", 2017
Кадр з фільму "Скляний замок"

Фільм ґрунтується на мемуарах Джаннет Воллс і відповідно – реальній історії про сім'ю, що складається з ексцентричної матері, батька-алкоголіка і чотирьох дітей. Батьки намагалися виховувати дітей в достатку мрій і подорожей, переїжджали з місця на місце, але насправді це було просто бродяжництвом: вони завжди потребували їжі, житла, не мали змоги здобути освіту. Згодом діти почали втікати з сім'ї і намагатися побудувати життя самотужки.

"Долорес Клейборн", 1995
Кадр з фільму "Долорес Клейборн"

Фільм оснований на однойменному романі Стівена Кінга. У невеликому містечку в Новій Англії Долорес Клейборн працює хатньою робітницею у багатої, але безсердечної Віри Донован. Коли Віру знаходять мертвою, Долорес звинувачують у вбивстві її похилої роботодавиці – тому її відчужена донька, Селена, шанована нью-йоркська журналістка, вирішує відвідати свою матір і розслідувати справу. Чим більше Селена заглиблюється в неї, то більше шокуючої правди дізнається про це вбивство і власне дитинство.

"Ікло", 2009
Кадр з фільму "Ікло"

У центрі сюжету кінострічки "Ікло" – сім'я, в якій схиблений на контролі маніпулятор-батько не випускає своїх дорослих дітей за межі будинку все їхнє життя. Якось одна з доньок наважується втекти. Під час виходу картина отримала широке визнання: виграла приз "Особливий погляд" на Каннському кінофестивалі і була номінованою на премію "Оскар" у категорії "Найкращий фільм іноземною мовою".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.