До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про фільм "Дау" Іллі Хржановського

Десять років минуло у режисера Іллі Хржановського, щоб зняти фільм "Дау" – найзагадковіший проект в сучасному кіно. Навесні таємна прем'єра відбулась у Києві, а вже в жовтні його покажуть в Берліні – спеціально для прем'єри тут побудують "місто в місті".

Кадр з фільму "Дау"

Музику до фільму "Дау" написав культовий гурт Massive Attack, а в одній з ролей знялася художниця Марина Абрамович – як бачимо, режисер Ілля Хржановський зібрав навколо проекту своєї мрії кращих з кращих. "Дау" – це біографічна драма про життя радянського фізика Льва Ландау, основана на мемуарах його дружини Конкордії Тірентівни Дробанцевої. Фільм задумали ще на початку 2000-х, а 2006 року він увійшов до списку найбільш очікуваних проектів за версією Каннського кінофестивалю. Велика частина зйомок минула в Харкові в період з 2008 до 2009 року – тут в Українському фізико-технічному інституті працював знаменитий фізик в 30-і роки минулого століття.

Реклама
Ілля Хржановський

Для зйомок стрічки про Льва Ландау в Харкові на покинутому стадіоні збудували величезний радянський НДІ, відтворивши стилістику, моду і атмосферу епохи СРСР. Про зйомки ходили легенди: одержимий своїм фільмом, Хржановський, по суті, на рік закрив знімальну команду на локації. Актори носили костюми того часу, не користувалися мобільними телефонами та навіть намагалися говорити так, як говорили тоді. Для того, щоб відтворити радянську атмосферу максимально автентично, в Харкові по всьому місту шукали відповідний реквізит: частину речей купували, але більшість людей віддавали безкоштовно.

Після Харкова зйомки тривали в Москві, Лондоні та Копенгагені, а робота над проектом зайняла в цілому 10 років. На виході Ілля Хржановський отримав 700 годин відзнятого матеріалу і протягом декількох років монтував його в Лондоні. Цієї осені, після десяти років роботи, режисер нарешті представить "Дау" світу. Хода "Дау" почнеться вже 12 жовтня в Берліні, а в наступному році продовжиться в Парижі і Лондоні.

Низку світових прем'єр починає Берлін. Спеціально для цього тут побудували "місто в місті", а на бульварі Унтер-ден-Лінден відтворять Берлінську стіну, за межами якої діятимуть свої правила. Ідея – занурити глядача в окрему державу: вхід туди буде за спеціальною візою, а свої смартфони потрібно буде обміняти на спеціальні пристрої, які супроводжуватимуть глядачів в подорож по вигаданому місту. У перформансі має взяти участь і Марина Абрамович. Цю акцію ініціював Берлінський кінофестиваль.

Перформанс у Берліні, який називається "Свобода", триватиме 4 тижні; 23 листопада фільм представлять в Парижі. Серед продюсерів – українське Держкіно, а знятий "ДАУ" в копродукції чотирьох країн: Швеції, Великобританії, Росії та України. Прокатну версію режисер повинен скоротити до трьох годин і показати весною 2019 року на одному зі світових кінофестивалів.

Кадр з фільму "Дау"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.