До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про фільм "Котячі світи Луїса Вейна" з Бенедиктом Камбербетчем

11 листопада в українських кінотеатрах стартує байопік "Котячі світи Луїса Вейна" з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі. Крім того, зірка "Гри в імітацію", "Доктора Стренджа" й "Шерлока" став продюсером і, почасти, навіть натхненником історії про ексцентричного художника Луїса Вейна, який закохав увесь світ у свої ілюстрації.

"Котячі світи Луїса Вейна"
Про що кіно

"Котячі світи Луїса Вейна" — стильне кіно про ексцентричного художника-аристократа Луїса Вейна, який прожив довге й насичене життя (1860—1939 рр.), став свідком найважливіших періодів європейської історії. Але головним об’єктом його цікавості були тварини, а точніше — коти. І невипадково.

Реклама

"Котячі світи Луїса Вейна"

Луїс Вейн був старшим сином в аристократичному, але зубожілому сімействі, і після смерті батька саме на його плечі лягла турбота про матір і п’ятьох сестер. Як людина Вікторіанської епохи, він марив відкриттями й патентами, та справжній його талант таївся в хобі — малюванні. І коли видавці побачили антропоморфних кішок авторства Вейна, його популярність злетіла до небес. Надихнула ж Луїса нести красу в цей світ дружина Емілі Річардсон. Вона була розумна, талановита, цікава, і — була гувернанткою його сестер, що на ті часи загрожувало великим скандалом. Але ексцентрика Луїса Вейна не цікавили такі умовності — він їх не визнавав.

Хто в ролях

Є щось іронічне в тому, що Бенедикт Камбербетч знову грає генія. Його герой Луїс Вейн — чистий згусток енергії й таланту. А отже такому героєві потрібно відповідне оточення.

"Котячі світи Луїса Вейна"

Головних ролей у фільмі, крім Луїса Вейна, три — його сестри, дружини й видавця. І до пошуку талантів тут долучився безпосередньо Камбербетч-продюсер. Зіграти дружину художника, Емілі Річардсон-Вейн, Бенедикт відразу запропонував зірці стрічок "Корона", "Дівчина в павутині" і "Перша людина" Клер Фой: "У Клер поєднується величезний талант з легкістю й гумором, тому вона була ідеальною Емілі для мого Луїса", — розповідав Камбербетч на пресконференції фестивалю в Телльюрайді. Зірки вже грали разом 2011 року в драмі "Руйнівники" й зберегли дружні стосунки.

"Нашої дружбою Бен і „скористався", — каже Клер Фой. — Він прекрасно знав, що я вже пакую речі в тривалу відпустку, але все одно написав дуже довгий лист і додав сценарій. І коли я його прочитала — відмовитися вже не змогла". Роль сестри Луїса Вейна — Керолін — зіграла інша яскрава британська актриса Андреа Райзборо, зірка фільмів "Смерть Сталіна", "Бердмен", "МИ. Віримо в кохання". А образ видавця й заступника Вейна, сера Вілльяма Інгрема втілив характерний британський актор Тобі Джонс, відомий широкому глядачеві за ролями в стрічках "Перший месник", "Атомна блондинка" і "Шпигун, вийди геть!".

Але на цьому команда Бенедикта Камбербетча не зупинилася й залучила до проєкту безліч інших відомих осіб. У підсумку в "Котячих світах Луїса Вейна" зіграв і Тайка Вайтіті ("Кролик ДжоДжо", "Персонаж"), і музикант Нік Кейв, і Стейсі Мартін ("Молодий Годар", "Німфоманка"). Залишався останній "інгредієнт" усієї історії: оповідач. Спершу планувалося, що сам Бенедикт Камбербетч в образі Луїса розповідатиме історію свого життя. Але в підсумку вирішили додати елегантного британського гумору за кадром і запросили на цю роль лауреатку премії "Оскар", іншу головну зірку "Корони" — Олівію Колман.

Хто за кадром

Бенедикт Камбербетч не приховував, що вибрати підхожого режисера для цієї історії було непросто: "Я не хотів, щоб у нас вийшов типовий байопік. Ми мали знайти того, хто дасть змогу зазирнути в унікальний розум, в унікальний світ Луїса Вейна — цього прекрасного художника, ім’я якого ми вже призабули. Кіно про нього просто мало стати візуально насиченим. Коли я зустрівся з Віллом Шарпом, то зрозумів, що мислимо з ним в одному напрямку".

Так у режисерському кріслі "Котячих світів" опинився британський актор-сценарист-режисер Вілл Шарп, який дістав номінацію на BAFTA за шоу "Флауерс". Він же й запросив оператора-постановника Еріка Вілсона, у доробку якого "Пригоди Паддінгтона" й інтерпретація Достоєвського "Двійник". Дизайном костюмів опікувався Майкл О'Коннор, що працював над історичними стрічками, як-от "Герцогиня" з Кірою Найтлі та Рейфом Файнсом, "Джейн Ейр" з Міа Васіковською і Майклом Фассбендером, "Тюльпанова лихоманка" з Алісією Вікандер і Крістофом Вальцем.

Не менш важливий для фільмів про минуле й продакшн-дизайн. За цю роботу в "Котячих світах" відповідала Сюзі Девіс, що зовсім недавно працювала з Камбербетчем над трилером "Шпигунські ігри", а також над історичними байопіками "Містер Тернер" і "Дружина доглядача зоопарку".

Фільм можна побачити в кінотеатрах з 11 листопада

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.