До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 найцікавіших фільмів Одеського кінофестивалю

14 серпня стартує Одеський кінофестиваль. В Одесу напевне з’їдуться кіномани зі всієї країни — програма цьогорічного фестивалю наповнена зірковими іменами й довгоочікуваними прем’єрами. Ми вибрали найцікавіші фільми в програмі — серед них гучна "Аннетт" Леоса Каракса, фільм "Меморія" з Тільдою ​​Свінтон і кілька яскравих українських прем’єр.

"Сторонній", режисер Дмитро Томашпольський

Трилер "Сторонній" Дмитра Томашпольського — один з найяскравіших українських фільмів останніх років, що взяв призи на фестивалі незалежного кіно Hollywood Blood Horror у Лос-Анджелесі й Токіо. За сюжетом, команда із синхронного плавання зникла під водою в басейні під час виступу. Пацієнтка водолікарні щезла під час хвойно-перлинних ванних процедур. Яким чином ці справи пов’язані і який стосунок до них має лялька з живим волоссям? Це доведеться розслідувати інспекторці Глуховській, у кар’єрі якої немає жодної нерозкритої справи. А ще їй належить з’ясувати, хто вона насправді.

Реклама
"Розі. Фільм-кабаре", режисерка Ірена Стеценко

Історія фрик-кабаре Dakh Daughters — без перебільшення культового українського гурту, що народився 2014-го в Києві, у розпал Революції гідності, з легкої руки режисера й засновника театру "Дах" Влада Троїцького. Гурт став відомим на весь світ, об’їздивши з гастролями США, Францію, Бразилію, Португалію, Австрію та ще безліч країн.

Ось, що розповідають про фільм самі творці: "Пильно вдивляючись у кожну з артисток, ми відкриємо для себе сім ролей, сім образів жіночності, сім способів бути собою і сім життєвих кредо. Під час революції на Майдані 2014 року, у поворотний момент в історії країни, мистецтво стає для Dakh Daughters способом осмислення цих подій і допомагає поглянути в очі суворої реальності з мудрістю і надією".

"Стоп-Земля", режисерка Катерина Горностай

"Стоп-земля" — дебют молодої української режисерки Катерини Горностай, що цього року здобув приз на Берлінському кінофестивалі. Це зворушлива й чуттєва стрічка про дорослішання. Головна героїня — учениця київської школи, 16-річна Маша. Не почуватися дивно й відсторонено в колективі їй допомагають близькі друзі Яна і Сеня, які, як і вона, по-своєму переживають напружену шкільну буденність. Маша закохується в однокласника Сашка й розуміє: якщо не наважишся запитати — ніколи не дізнаєшся, чи взаємно це.

"Аннетт", режисер Леос Каракс

Мюзикл "Аннетт" Леоса Каракса встиг стати гітом ще до свого виходу в прокат — так, у Каннах фільму аплодували стоячи 20 хвилин. Це історія зіркової пари, коміка (Адам Драйвер) і оперної співачки (Маріон Котіяр), життя яких змінилося з появою дочки, яка має чудовий дар. Музику до фільму написав культовий американський рок-гурт Sparks. 95% всього часу в картині співають, і це роблять Адам Драйвер і Маріон Котіяр наживо, до того ж ніхто з них не має класичної вокальної освіти. Докладніше про фільм читайте в нашому матеріалі.

"Меморія", режисер Апічатпонг Вірасетакул

У "Меморії" Тільда ​​Свінтон (вона також виконавча продюсерка фільму) грає шотландку, що починає помічати дивні нічні звуки, коли відвідує сестру в Колумбії. Фільм зняв тайський режисер Апічатпонг Вірасетакул, який виграв Золоту пальмову гілку 2010 року. Це його перша робота за межами Таїланду. "Люди уявляють певні речі й тому відчувають страх", — відповів Вірасетакул на запитання про те, що слугувало натхненням для стрічки. "Фільм про це — про очікування чогось, чого ти не знаєш".

"Бенедетта", режисер Пол Верговен

Пол Верговен повертається на великі екрани з новим фільмом у своєму впізнаваному провокаційному ключі. "Свята діва" — це лесбійська історія кохання, яка відбувається в італійському монастирі XVII століття. Причому одна з жінок — реальна історична постать. Героїнею фільму стала сестра Бенедетта Карліні, що потрапила до монастиря ще в 9 років. У 23 роки їй почали являтися релігійні й еротичні видіння. Черниці вдалося стати ігуменею монастиря, але згодом її запроторили до в’язниці.

"Людина, яка продала свою шкіру", режисерка Каутер Бен Ганія

"Людина, яка продала свою шкіру" — перший в історії Тунісу фільм, який номінували на "Оскара". Стрічка розповідає історію Сема Алі, молодого сирійця, який виїхав зі своєї країни до Лівану, рятуючись від війни. Щоб мати можливість подорожувати Європою й жити зі своєю коханою, він погоджується на тату на своїй спині від одного з найпопулярніших сучасних художників — і перетворює своє тіло на престижний витвір мистецтва. Фільм зняла Каутер Бен Ганія — режисерка з Тунісу, яка живе в Парижі.

"Герой", режисер Асгар Фархаді

Тільки в липні "Герой" Асгара Фархаді взяв гран-прі Каннського кінофестивалю, а вже в серпні його ексклюзивно покажуть на ОМКФ. Фархаді — улюбленець фестивалів і кіногромадськості: у його арсеналі призи Берлінале, Каннського кінофестивалю й "Оскар". "Герой" — історія Рахіма, ув’язненого через несплачений борг. Під час дводенної відпустки він намагається переконати кредитора відкликати свою скаргу на виплату частини суми...

"Легенда про Зеленого лицаря", режисер Девід Лоурі

Довгоочікуване фентезі Девіда Лоурі, засноване на лицарському романі XIV століття "Сер Гавейн і Зелений Лицар". Це історія сера Гавейна, безрозсудного й норовливого племінника короля Артура, який зухвало вступає в протистояння із Зеленим Лицарем, — загадковим смарагдовим велетнем, що перевіряє людей на стійкість. У ролі Гайвена — Дев Патель, також у фільмі знялися Алісія Вікандер і Джоел Едгертон.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.