До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 культових картатих убрань на великому екрані

Гінгем, що гармонійно поєднує в собі буржуазну елегантність і чуттєвість, упродовж багатьох років зберігає за собою статус класичного принту. Цей різновид картатої тканини був популярний у Голлівуді в 1930-х і 1940-х роках, поки не став по-справжньому відомим у 1950-х, коли Бріджит Бардо вийшла заміж за Жака Шарр’є в надзвичайній рожевій картатій сукні. Vogue.ua згадує культові картаті костюми в історії кінематографа, що сприяли популяризації цього візерунка.

Джуді Ґарленд у фільмі "Чарівник країни Оз", 1939
Джуди Гарленд в фильме Джуді Ґарленд у фільмі "Чарівник країни Оз", 1939

Завдяки класичній стрічці режисера Віктора Флемінга ім’я 17-річної Джуді Гарленд стало загальним. Актриса зіграла юну Дороті, яка залишила позаду суворі рівнини Канзасу й вирушила жовтою бруківкою у своїх знаменитих рубінових туфлях і синій картатій сукні. Звісно, згодом фільм утратив колишню славу, але й досі є потужним культурним маркером свого часу.

Реклама
Кетрін Гепберн у фільмі "Філадельфійська історія", 1940
Кэтрин Хепберн в фильме Кетрін Гепберн у фільмі "Філадельфійська історія", 1940

У чарівній комедії Джорджа К’юкора актриса Кетрін Гепберн грає розлучену жінку з великосвітньої філадельфійської спільноти, готову вийти заміж за багатонадійного молодого політика. Однак все йде нанівець, коли журналіст (Джеймс Стюарт, "Оскар" за найкращу чоловічу роль) і його фотограф вирішують втрутитися в історію, підбурювані все ще закоханим колишнім чоловіком Гепберн (Кері Ґрант). Ми швидко полюбили цю бешкетну аристократку, її відвертість, сучасність і елегантність. Але передусім її вбрання авторства кутюр’є Адріана Грінберга, особливо вишукану картату сукню з поясом.

Лорен Беколл у фільмі "Мати й не мати", 1944
Лорен Бэколл в фильме Лорен Беколл у фільмі "Мати й не мати", 1944

Про акторський талант моделі Лорен Беколл світ дізнався завдяки фільму "Мати й не мати". У нуарній стрічці Говарда Гоукса, події якого відбувається у Фор-де-Франс на Мартініці за часів правління Віші, вона зіграла чарівну борчиню опору. Лорен Беколл зуміла створити загадкову, непокірну і неймовірно чуттєву героїню. Пронизливі слова, елегантність і неймовірний гардероб Мері Браунінг перетворили її на одну з найнаснажливіших героїнь великого екрана. Чорна атласна сукня й картатий костюм персонажа — просто верх шику.

Бріджит Бардо у фільмі "Танцюй зі мною", 1959
Брижит Бардо в фильме Бріджит Бардо у фільмі "Танцюй зі мною", 1959

Надихнувшись весільною сукнею в рожевий картатий візерунок, у якій Бріджит Бардо вийшла заміж за Жака Шарр’є в червні 1959, художниця костюмів Розін Деламар вирішила втілити свою пристрасть до картатого принту в знаменитій спідниці в блакитну карту для фільму "Танцюй зі мною". У цьому фільмі Мішеля Буарона, що вийшов у вересні 1959 року, Бріджит Бардо грає молоду рішучу жінку, яка розслідує смерть коханки свого чоловіка. Пишний одяг з кількома нижніми спідницями, що підкреслюють балетну талію героїні, започаткував моду на картате вбрання у Франції.

Джейн Біркін у фільмі "Басейн", 1969
Ален Делон и Джейн Биркин в фильме Ален Делон і Джейн Біркін у фільмі "Басейн", 1969

Сповнений сонця фільм "Басейн", що возз’єднав Ромі Шнайдер і Алена Делона, зробив революцію в жанрі. Джейн Біркін, яка грає 18-річну Пенелопу, захоплює глядача своїми вбраннями: її бікіні, вив’язана гачком сукня, дуже великі протисонцевні окуляри й передусім синя мінісукня й картата мініспідниця з білою сорочкою — стиль поза часом.

Віржині Ледуаєн у фільмі "8 жінок", 2002
Виржини Ледуайен и Катрин Денев в фильме Віржині Ледуаєн і Катрін Денев у фільмі "8 жінок", 2002

Буржуазна родина в 1950-х готується святкувати Різдво, але господаря дому смертельно ранять. Вісьмох жінок, що перебувають у маєтку, підозрюють у вбивстві. Серед них — Віржині Ледуаєн, яка грає Сюзон, що повернулася з Лондона відзначити Різдво зі своєю родиною. Одягнена вона в ідеальну рожеву сукню в картатий візерунок.

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.