До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найкращих фільмів про журналістів

6 червня в Україні відзначають день журналіста. Під час війни ця професія набуває особливого значення: найвідважніші світові та українські журналісти нині ризикують життям, перебуваючи в гарячих точках задля того, щоб розповісти світові правду. Ліпше зрозуміти внутрішню кухню цієї професії допоможе добірка найкращих фільмів про журналістів.

"Професія – репортер"

Одна з найкращих кіноробіт актора Джека Ніколсона, який сам про цей фільм казав: це моя найцікавіша кінопригода в житті. "Професія: репортер" – стрічка культового режисера Мікеланджело Антоніоні, знята в середині 1970-х, у період творчої кризи в житті відомого режисера. ЇЇ головний герой також переживає кризу: це досвідчений лондонський журналіст Девід Лок, що приїхав у пустелю Сахару, щоб зняти документальну стрічку про боротьбу місцевих повстанців з диктатором. Герой перебуває в депресії, він розчарований у професії та житті – і зрештою не знаходить нічого кращого, як узяти собі іншу особистість. Він видає себе за схожого на нього незнайомця, якого зустрів у мотелі та який раптово помер. Герой починає жити життям іншої людини, але ця гра стає надто небезпечною. Стрічка "Професія: репортер" вважається чи не найкращим утіленням образу розчарованого в житті журналіста – сьогодні ми б назвали це "вигорянням".

Реклама
"Фрост проти Ніксона"

У 1974 році президент Річард Ніксон іде у відставку після Вотергейтського скандалу, але так і не зізнається у своїх злочинах. За кілька років відомий британський журналіст Девід Фрост звертається до нього з пропозицією записати інтерв’ю – Фрост готовий заплатити Ніксону за це пів мільйона доларів. Зрештою, серія інтерв’ю Ніксона й Фроста, що вийшла в 1977 році, стає сенсацією: Ніксон публічно вибачився перед американським народом за помилки, яких припустився під час правління, і навіть за зловживання владою. Але цікава в цій стрічці не тільки словесна дуель двох талановитих ораторів, а й докладний процес підготування Фроста до інтерв’ю. Головні ролі у фільмі виконали Френк Ланджелла (Річард Ніксон) та Майкл Шин, а режисер стрічки – Рон Говард ("Код да Вінчі", "Ангели і демони").

"Добраніч та нехай щастить"
"Сенсація"

Єдина комедія в нашій добірці, але яка – авторства Вуді Аллена. Фільм "Сенсація" – справді дуже смішна стрічка про пригоди двох журналістів – юної та амбіційної репортерки Сондри (Скарлетт Йоганнссон) та досвідченого журналіста (Джо Стробл), який повертається з того світу задля журналістського розслідування та справжньої сенсації. Що ж, цей дещо сюрреалістичний сюжет демонструє, що журналісти – дуже азартні люди, які готові на все заради класного сюжету. Також у фільмі знявся сам Вуді Аллен, який зіграв дивака й фокусника Чудіні, та Г’ю Джекман – у ролі сексапільного й багатого красеня Пітера Лаймана, якого журналісти підозрюють у вбивстві 13 повій...

"У центрі уваги"

В основі цього захопливого драматичного фільму – реальний кейс: скандал навколо сексуальних домагань у католицькій церкві, що стався, зокрема, в Бостоні та призвів до відставки американського кардинала Бернарда Лоу. Надати розголосу цій справі вдалося завдяки роботі групи журналістів-розслідувачів видання The Bostone Globe. Вся увага в фільмі зосереджена на найцікавішому – внутрішній кухні журналістів, які готові перевернути увесь світ задля пошуку правди. В ролі неперевершених журналістів-розслідувачів – прекрасні актори Марк Руффало, Рейчел Макадамс, Майкл Кітон та Лів Шрайбер. У 2016 році стрічка "В центрі уваги" дістала два премії "Оскар" у номінаціях "найкращий фільм" та "найкращий оригінальний сценарій"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.