До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найдорожчих серіалів в історії

На Amazon Prime відбулася прем’ єра епічного серіалу "Володар перснів: Персні влади" — телевізійна екранізація культової епопеї Толкіна. Амбіції авторів серіалу неймовірні: "Володар перснів: Персні влади" вже очолив рейтинг найпопулярніших шоу Amazon і став найдорожчим серіалом в історії, перевершивши "Гру престолів". Про "Володаря перснів..." та ще кілька найдорожчих серіалів в історії читайте в нашому матеріалі.

"Володар перснів: Персні влади"

Бюджет першого сезону — 465 мільйонів доларів

Реклама

У 2017 році амбітні Amazon уклали угоду на право екранізації роману Джона Толкіна "Володар перснів". Знімати почали 2019 року в Новій Зеландії, де майже за 20 років до того режисер Пітер Джексон зафільмував однойменну стрічку. Із самого початку стало зрозуміло, що творці серіалу планують зробити його найкращим у багатьох сенсах. По-перше, найдорожчим: знімання тільки першого сезону обійшлося Amazon приблизно в пів мільярда доларів — тоді як перший сезон "Гри престолів", наприклад, коштував приблизно 100 мільйонів. Загалом вартість виробництва серіалу з огляду на придбання авторських прав оцінюється в понад 1 млрд доларів США.

Події серіалу відбуватимуться в другій епосі Середзем’я, за тисячі років до того, як Більбо Беггінс виявив Перстень, а Фродо почав свою подорож до Фатальної гори. Як і в разі з трилогією Пітера Джексона, що здобула премію "Оскар", більшу частину сюжету відзняли в Новій Зеландії. Перші дві серії вийшли 2 вересня, і думки розділилися: критики оцінили візуальні й художні ефекти та операторську роботу, а от багато глядачів назвали серіал "картонним".

"Гра престолів"

Бюджет однієї серії — 15 мільйонів доларів

Культова екранізація серії романів Джоржа Мартіна "Пісня льоду й полум’я" тривала впродовж восьми років, з 2011 по 2019 роки, здобула 161 (!) номінацію на "Оскар" і цілком справедливо стала улюбленим серіалом мільйонів глядачів. Чого лише вартий той факт, що фінальну серію восьмого сезону одночасно дивилися 19,3 мільйона осіб. Варто зазначити, HBO не шкодували грошей ані на знімання цього серіалу, ані на гонорари артистів. Американські журналісти влаштували розслідування, в процесі якого з’ясували, що виконавці головних ролей у восьмому сезоні отримували по мільйону за серію: разом Кіт Герінгтон, Емілія Кларк, Ліна Гіді, Пітер Дінклейдж і Ніколай Костер-Вальдау заробили по 6 мільйонів кожен. Що стосується бюджету на знімання, то вартість кожної серії в останньому сезоні досягла 15 мільйонів, тобто разом 90 мільйонів. Розмах був відповідний: останній сезон знімали впродовж 9 місяців на 150 майданчиках у п’яти країнах: Великій Британії, Ірландії, Іспанії, Хорватії та Ісландії. У складі знімальної групи включно з асистентами було близько шести тисяч людей.

Цікаво, на початку в серіалі майже не було зірок, актори стали знаменитостями вже в процесі знімання – наприклад, Емілія Кларк, яка зіграла Дейнеріс, з’явилася на обкладинці британського Vogue й уклала рекламні контракти з Dior і Dolce & Gabbana.

"Корона"

Понад 70 мільйонів людей у ​​всьому світі подивилися "Корону" – історичний серіал, що розповідає про правління королеви Єлизавети. Для Netflix він став революційним продуктом: за чотири сезони серіал здобув 26 номінацій на "Еммі" (і вісім разів став лауреатом), виграв три "Золоті глобуси" й показав, що Netflix може випускати продукт, гідний Голлівуду. Серіал розповідає про життя королеви, починаючи з її весілля в 1947 році й до наших днів; а більшість костюмів у шоу зробила вручну команда під керівництвом художниці Емі Робертс. Серіал славиться точністю й відповідністю історії не тільки в описаних у ньому подіях, а й костюмах: наприклад, модна преса була в захваті від того, як у четвертому сезоні, що нещодавно вийшов, команді вдалося відтворити фірмовий образ прем’єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер у 1980-ті.

Що ж, вся ця розкіш коштує немало: знімання кожної серії обходилось у 5 мільйонів доларів. І якщо для американських серіалів це геть не рекордний бюджет, то серед високобюджетних британських шоу "Корона" є незмінним лідером.

"Світ Дикого Заходу"

Стильний науково-фантастичний серіал HBO, події якого відбуваються у вигаданому футуристичному парку розваг "Світ Дикого Заходу", населеному андроїдами. Парк обслуговує багатих гостей, які можуть робити в цьому парку що завгодно. Серед авторів серіалу Джонатан Нолан, автор сценарію до стрічки "Темний лицар", і Джей Джей Абрамс, яким вдалося зробити зі "Світу Дикого заходу" взірець науково-фантастичного жанру. Перший сезон коштував 100 мільйонів доларів, більшу частину витратили на неймовірні декорації.

"Мандалорець"

У 2019 Disney+ та продюсер Джон Фавро ("Залізна людина", "Король Лев") підготували подарунок усім поціновувачам Всесвіту "Зоряних війн" і випустили серіал про пригоди Малюка та стрілка-мандалорця, представника раси шляхетних воїнів. Події в "Мандалорці" відбуваються після занепаду Галактичної Імперії.

Про величезний бюджет почали говорити задовго до прем’єри шоу. Над його розробленням працювали понад 7 років і через складні та дорогі спецефекти кожна серія "Мандалорця" обійшлася продюсерам у 15 мільйонів доларів. Загалом тільки перший сезон коштував 150 мільйонів доларів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.