До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фільмів про кримських татар, які варто подивитися

Щороку 18 травня в Україні відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Саме цього дня в 1944 році розпочалася операція з депортації кримських татар. За офіційними даними радянської влади було депортовано понад 183 тисячі людей, за татарськими джерелами – понад 228 тисяч, половина з яких загинули в дорозі. Vogue.ua вшановує памʼять та згадує 5 фільмів, що висвітлюють тяжку історію кримськотатарського народу.

"Хайтарма", 2013

Історична драма "Хайтарма" режисера й виконавця головної ролі Ахтема Сеітаблаєва стала першим повнометражним художнім фільмом про депортацію кримських татар. Картина розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу – 18 травня 1944 року – початок сталінської депортації. На цю жахливу подію глядач дивиться очима прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана.

Реклама

"Чужа молитва", 2017

Стрічка "Чужа молитва" оповідає історію кримської татарки Саїди Аріфової, яка, ризикуючи життям, під час Другої світової війни врятувала від смерті 88 єврейських дітей-сиріт. Вдруге вона їх урятувала, коли вже радянська влада прийшла за кримськими татарами. Знімати фільм почали 11 червня 2016 року. Через анексію Криму росією більша частина знімання відбувалася неподалік від Тбілісі, у схожих на кримські місцях.

"1944. Крим. Депортація", 2019

У центрі сюжету документального фільму "1944. Крим. Депортація" режисерки Фатіми Осман – три історії людей, які пережили депортацію до Середньої Азії. Один з головних героїв фільму – Садих Аджи-Селімов, якому на момент примусового виселення кримських татар було 12 років. Він разом з іншими оповідає свої спогади про ті тяжкі події.

"Додому", 2019

Однією з головних подій 2019 року справедливо вважають премʼєру драми "Додому" кримськотатарського режисера Нарімана Алієва. Стрічка розповідає про події 2014 року, а червоною ниткою крізь усю картину проходить думка про повернення кримських татар на Батьківщину. Режисер фільму отримав Гран-прі ОМКФ-2019 та кінопремії "Золота Дзиґа – 2020" за найкращу режисерську й акторську роботу. Головну роль у драмі виконав Ахтем Сеітаблаєв.

"Самоповернення в Крим", 2021

Документальний фільм "Самоповернення в Крим", що побачив світ у 2021 році, – п’ята серія серіалу "Наші 30", що був створений до 30-ї річниці Незалежності. Стрічка про історію повернення цілого народу – історія перемоги всупереч системі й завдяки згуртованості. Серед героїв фільму – ветерани кримськотатарського руху, а також вимушені переселенці. Зрежисувала картину Анна Цигима.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.