До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Цікаві факти про фільми Алехандро Гонсалеса Іньярріту

Алехандро Гонсалес Іньярріту обраний головою журі 72-го Каннського кінофестивалю. Напередодні однієї з найважливіших подій у світі кіно, Vogue UA розповідає цікаві факти про стрічки культового мексиканського режисера.

Алехандро Гонсалес Іньярріту на зйомках фільму "21 грам", 2003
"Сука-любов", 2000


  1. Перший повнометражний художній фільм Іньярріту. Також перша стрічка у "Трилогії про смерть".
  2. Знятий в деяких з найнебезпечніших частин Мехіко. Знімальну групу нерідко обкрадали вуличні банди.
  3. Музичне відео Red Hot Chili Peppers на пісню By The Way натхненне сценою автомобільної гонки, з якої починається фільм.
  4. Знадобилося сім місяців, щоб відредагувати всі три сюжетні лінії разом, щоб повністю задовольнити Іньярріту.
  5. Кожна з цих трьох історій є відображенням жорстокості людей щодо тварин і інших людей та показує, як люди можуть жити темним та навіть огидним життям. Але головна тема фільму – вірність, яку символізує собака, "найкращий друг людини". Собаки важливі для головних героїв у кожній з трьох історій, і в кожній історії показані різні форми людської лояльності або нелояльності.
"21 грам", 2003
  1. Друга частина "Трилогії про смерть". У стрічці "21 грам" переплітаються кілька сюжетних ліній в нелінійній послідовності.
  2. Фільм знятий майже повністю за допомогою ручних камер.
  3. Наомі Воттс погодилася на роль навіть без читання сценарію.
  4. У фільмі беруть участь три лауреати премії "Оскар": Шон Пенн, Бенісіо дель Торо і Мелісса Лео; і один номінант – Наомі Воттс.
  5. Назва фільму натхненна роботою американського медика Дункана Макдугалла, відомого своїми експериментами зі зважування пацієнтів, що помирають. Мета роботи – довести, що людська душа матеріальна і має вагу. Результати його експериментів показали, що людина втрачає в момент смерті рівно 21 грам.
"Вавилон", 2006
  1. "Вавилон" – мультинаративна драма, що завершує "Трилогію про смерть". Фільм розповідає декілька історій, що відбуваються в Марокко, Японії, Мексиці і США.
  2. Стрічка брала участь у програмі Каннського кінофестивалю 2006 року, де Гонсалес Іньярріту отримав "Золоту пальмову гілку". "Вавилон" отримав сім номінацій на "Золотий глобус" і виграв у категорії "Найкращий фільм–драма". Стрічка також отримала сім номінацій на "Оскара", виграла премію за найкращу музику до фільму.
  3. Сцена, де Чіеко (Рінко Кікучі) і її батько разом перебувають в машині, була знята без дозволу зйомок в місті через повільні бюрократичні процедури в Японії. Команда створила "штучний" жвавий рух і почала знімати сцену. Пізніше поліція переслідувала групу, але вона продовжувала знімати сцену.
  4. Бред Пітт відмовився від однієї з головних ролей в "Відступниках" (фільм, який він продюсував), щоб брати участь у "Вавилоні", він був давнім шанувальником фільмів Іньярріту.
  5. Фільм зібрав у світі 135,3 млн. доларів з бюджетом у 25 мільйонів. Таким чином "Вавилон" став найкасовішим фільмом трилогії Іньярріту.
"Б'ютифул", 2010
  1. Відправною точкою для розробки сценарію послугувало гіпотетичне питання Іньярріту: що б він робив, якби у нього було тільки 75 днів життя? Таким чином, головний персонаж був створений як екстраполяція режисера.
  2. Іньярріту написав роль Уксбаля спеціально для Гав'єра Бардема. Режисер сказав, що коли Уксбаль вперше спав йому на думку, Бардем був єдиним вибором, який мав сенс.
  3. Участь Гав'єра Бардема в цьому фільмі є першим випадком, коли стрічка, повністю знята іспанською мовою, була номінована на премію "Оскар" у категорії "Найкраща чоловіча роль".
  4. Іньярріту витратив 14 місяців на редагування фільму.
  5. Значна кількість людей, залучених у проект, не є професійними акторами.
"Бердмен", 2014
  1. Перед початком зйомок Іньярріту надіслав своїм акторам фото Філіпа Петі, що йде по канату між вежами-близнюками. Він сказав їм: "Хлопці, це фільм, який ми робимо. Якщо ми впадемо, ми зазнаємо невдачі".
  2. Акторам довелося пристосуватися до суворого режисерського стилю Іньярріту. Стиль зйомок вимагав, щоб вони виконували до 15 сторінок діалогу, одночасно точно рухалися до розставлених міток на майданчику.
  3. Беручи до уваги незвичайний стиль зйомок довгих дублів, актори Едвард Нортон і Майкл Кітон постійно підраховували помилки, зроблені акторами. Емма Стоун помилялася найбільше, а Зак Галіфіанакіс навпаки – зробив найменше помилок. Він насправді зіпсував кілька реплік під час зйомок, але зіграв досить добре, щоб ті кадри додали до фільму.
  4. Марго Роббі могла знятися у фільмі, але відмовилася від пропозиції на користь фільму "Фокус".
  5. Стрічка була номінована в дев'яти категоріях на премію "Оскар" і здобула перемогу в чотирьох з них: "Найкращий фільм", "Найкращий режисер", "Найкращий оригінальний сценарій" і "Найкраща робота оператора".
"Легенда Г'ю Гласса", 2015
  1. Леонардо ді Капріо обрали на роль Г'ю Гласса частково через те, що він відомий захисник навколишнього середовища.
  2. Команда знімала фільм майже дев'ять місяців у віддаленій канадській дикій місцевості, і їй часто доводилося витрачати майже половину дня на переміщення з місця на місце. Іньярріту також використовував тільки природне світло, що означало, що вони могли знімати зовсім небагато протягом дня.
  3. Через те, що виробництво значно відставало від графіка, в Канаді почав танути сніг. З наближенням літа не було іншого вибору, окрім як перенести зйомки в південну Аргентину, де були аналогічні зимові умови. Власне через це бюджет фільму виріс від 65 млн. до 135 млн. доларів.
  4. Леонардо ді Капріо довелося з'їсти шматок сирої печінки бізона, хоча він вегетаріанець. Він також повинен був навчитися стріляти з мушкета, розводити вогонь, говорити на двох мовах корінних американців (пауни і арікара) і вчитися у лікаря, який спеціалізується на стародавніх методах лікування. Ді Капріо назвав роль Г'ю Гласса найважчою у своїй кар'єрі.
  5. За словами Тома Гарді, Леонардо ді Капріо побився об заклад, що Гарді буде номінований на "Оскара" за роль у цьому фільмі, тоді як Гарді думав інакше. Ставка полягала в тому, що той, хто програв, буде змушений зробити татуювання на вибір переможця. Виявилося, що ді Капріо мав рацію, і Тому довелося набити тату з написом: "Лео знає все".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.