До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Цікаві факти про фільм "Таємничий сад" з Коліном Фертом

24 вересня в українських кінотеатрах стартує "Таємничий сад" — довгоочікувана картина від продюсерів "Гаррі Поттера" і "Пригод Паддінгтона". За сюжетом стрічки, юна Мері Леннокс (Діксі Егерікс) народилася в аристократичній британській сім’ї в Індії, але, втративши батьків, уперше вирушає до Великої Британії, де опиняється під опікою дядька Арчібальда Крейвена (Колін Ферт) у його похмурому маєтку в Йоркширі. Дівчинка намагається уникнути контролю суворої доморядниці місіс Медлок (Джулі Волтерс), знаходить нових друзів і розкриває секрети таємничого саду, який змінить життя героїв. Чому на фільм так довго очікували шанувальники британської класики, розповідає Vogue.ua.

"Таємничий сад"
Це книга однієї з найвідоміших письменниць в Англії

Френсіс Годґсон Бернетт — ім’я культове в історії англійської літератури, хоча, мабуть, тільки "Таємничий сад", "Маленький лорд Фаунтлерой" і "Маленька принцеса" відомі українському читачеві. Бернетт, творчість якої приносила видавцям і її сім’ї стабільний прибуток з 1877 по 1922 роки, була однією з найвпливовіших і плідних авторок свого часу. Завдяки тому, що письменниця жила тривалий час на два континенти — як у Британії, так і в США, і вела дуже активний спосіб життя — її знали в обличчя, адже кілька поколінь виросло на прозі Бернетт. Нащадки називають письменницю "Опрою Вінфрі й Джоан Роулінг свого часу" і це дійсно так — преса зробила її однією з головних зірок тодішньої світської хроніки, активно описуючи спосіб життя Бернетт, її шлюби, розлучення, і, головне, її активну позицію. Саме Бернетт свого часу домоглася істотних змін у британському законодавстві про авторське право, щоб захистити себе й колег від зазіхань видавництв, плагіату та забезпечити справедливий розподіл прибутку від літературної праці.

Реклама
"Таємничий сад"
Команда за камерою "Таємничого саду"

"Таємничий сад" кілька разів екранізували, але здебільшого для британського телебачення. Остання повнометражна екранізація, яку високо оцінили критики і яка майже невідома в наших краях, вийшла на екрани 1993 року. Зрежисувала її Агнешка Голланд. Цього разу за екранізацію роману взявся знаменитий продюсер Девід Гейман, відповідальний за такі франшизи, як "Гаррі Поттер", "Фантастичні тварини", "Пригоди Паддінгтона", а також "Малюк-драйвер" і "Одного разу... в Голлівуді". Його постійна співпродюсерка Розі Еллісон пояснила, навіщо потрібна нова версія "Таємничого саду": "Ця історія має бути настільною для нового покоління, яке багато хто вважає дуже самотнім. „Таємничий сад" не має бути відкладений на полицю, саме час його звідти взяти й вдихнути нове життя". У режисерському кріслі нової версії — британський постановник Марк Манден, адаптував текст Бернетт фахівець з підліткових історій Джек Торн, що написав "Гаррі Поттера й Прокляте дитя", оригінальних "Молокососів", фентезі "Темні матерії" для HBO і "Енолу Голмс" для Netflix. Композитор "Таємничого саду" — лауреат премії "Оскар" Даріо Маріанеллі ("Спокута", "Пригоди Паддінгтона 2"), костюмами опікувався Мішель Клептон ("Гра престолів"), а артдепартамент у минулому відповідав за постанову "діснеївських" казок "Красуня і чудовисько" і "Мері Поппінс повертається". Але щоб "Таємничий сад" ожив по-справжньому — потрібні були першокласні майстри зі спецефектів. Девід Гейман вибрав лондонську студію, яка працює над блокбастерами студії Marvel.

"Таємничий сад"
Ідеальний британський кастинг

Головним персонажем "Таємничого саду" справедливо вважається Мері Леннокс, і знайти ідеальну юну актрису на її роль було нелегким завданням. За сюжетом, дівчинка не тільки розкриває секрети й допомагає родині, а й зазнає внутрішньої еволюції. Діксі Егерікс, що прославилася в серіалах "Геній" і "Патрік Мелроуз", а також фільмі "Маленький незнайомець", з легкістю пройшла кастинг. Не дарма міс Егерікс стала наймолодшою ​​володаркою титулу Screen International Star of Tomorrow видання Screen Daily за останні 15 років премії. Роль замкненого в собі дядька головної героїні Арчібальда Крейвена зіграв лауреат премії "Оскар" Колін Ферт, якому завжди пасує образ британського аристократа. А владну доморядницю маєтку, яка щосили намагається контролювати Мері, зіграла зірка "Гаррі Поттера", "Пригод Паддінгтона" і "Мамма Міа!" Джулі Волтерс. До слова, для Джулі "Таємничий сад" став першою роботою після лікування онкозахворювання.

"Таємничий сад"
Що говорить світова преса про фільм

Світова преса хвалить "Таємничий сад" за атмосферу, красу й загадковість. А також за збереження духу книги. Адже події роману перенесли з 1911-го в 1947-й для ліпшої ідентифікації героїв із сучасним глядачем. Критики підголошують одне одному, що за всієї сучасної краси спеціальних ефектів фільму він зберіг унікальну "позачасову" властивість. Як і сам оригінальний роман Френсіс Годґсон Бернетт.

"Таємничий сад"

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.