До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 правдивих утілень людей з аутизмом у кіно

Кінематограф і телебачення часто допомагають глядачеві ліпше зрозуміти проблеми, про які він мало знає. І дуже важливо, що в кіноіндустрії висвітлюють найрізноманітніші теми, особливо коли йдеться про психічне здоров’я, інвалідність та інші стани, які часто піддаються стигматизації. 2 квітня, у Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму, vogue.ua згадує фільми та серіали, які допоможуть більше дізнатися про це захворювання й зрозуміти аутичних людей.

"Людина дощу", 1988

Робота Дастіна Гоффмана над роллю Реймонда Беббіта у фільмі "Людина дощу" стала перформансом, який почав діалог про справжність у зображенні персонажів з розладом аутистичного спектра. Гоффман здобув премію "Оскар" за найкращу чоловічу роль, а фільм відзначили статуетками в категоріях за найкращий фільм, найкращий сценарій і найкращу режисуру, а також іншими нагородами кіноіндустрії.

Реклама
Том Круз и Дастин Хоффман в фильме Том Круз і Дастін Гоффман у фільмі "Людина дощу", 1988

Щоб досягти такої правдивості в картині, і Гоффман, і автор сценарію Беррі Морроу провели багато часу в товаристві Кіма Піка — вченого, який став прототипом Беббіта. Окрім видатних здібностей Піка, Гоффман також перейняв для образу дещо незвичну ходу й певні манери вченого. І хоча актор досить переконливо зіграв свого персонажа, у багатьох глядачів склалася хибна думка, що всі люди з аутизмом також і саванти, що зовсім не так. Проте стрічка допомогла ліпше зрозуміти людей з РАС, а її комерційний успіх і схвальні відгуки критиків сприяли появі інших фільмів на цю важливу тему.

"Що гнітить Гілберта Грейпа", 1993

За сюжетом фільму головний герой Гілберт Грейп (Джонні Депп) стає головним опікуном свого молодшого брата Арні (Леонардо Ді Капріо), енергійного підлітка з аутизмом. Через смерть батька й хворобу матері Гілберт намагається всіляко захистити та вберегти брата від несподіванок навколишнього світу, який Арні сприймає по-своєму.

Леонардо Ди Каприо и Джонни Депп в фильме Леонардо Ді Капріо й Джонні Депп у фільмі "Що гнітить Гілберта Грейпа", 1993

Молодий Ді Капріо здобув свою першу номінацію на "Оскар" саме за роль у цій сімейній драмі. Актор відвідував притулки і спостерігав за кількома підлітками з РАС та іншими вадами розвитку, що допомогло йому майстерно зіграти свого персонажа. Фільм також дістав визнання за те, що порушив проблеми, з якими стикаються сім’ї дітей з аутизмом.

"Темпл Грандін", 2010
Тэмпл Грандин и Клэр Дэйнс на съемках фильма Темпл Грандін і Клер Дейнс на зніманні фільму "Темпл Грандін", 2010

У цьому фільмі, заснованому на реальних подіях, Клер Дейнс грає Темпл Грандін — жінку з аутизмом і відому вчену в галузі сільськогосподарської промисловості, яка допомогла революціонізувати методи поводження з худобою на скотарських фермах і бойнях. Дейнс дістала "Еммі" за блискучу акторську гру, а нове покоління глядачів дізналося, як Грандін стала шанованою фахівчинею у своїй галузі і захисницею прав людей з розладом аутистичного спектра.

"Лети", 2011
 Эшли Рикардс в фильме Ешлі Рікардс у фільмі "Лети", 2011

Після того як режисерка Джанет Грілло закінчила свій документальний фільм "Аутизм: Мюзикл" про п’ятьох дітей з аутизмом, які відвідують театральну майстерню і ставлять п’єсу, вона зрозуміла, що хотіла б і далі досліджувати тему аутизму. У наступному проєкті "Лети" Грілло, яка й сама виховує дитину з аутизмом, розповіла історію життя матері-одиначки (Бет Бродерік) та її доньки-підлітка з РАС (Ешлі Рікардс), і показала проблеми, з якими стикається героїня під час дорослішання доньки.

"Нетиповий", 2017
Atypical, нетипичныйКейр Гілкріст у серіалі "Нетиповий"

"Нетиповий" — одне з кількох нових телешоу про життя людей з РАС. Проєкт часто критикували за іноді бездушне або невміле зображення героїв. Проте шоу заслуговує на увагу бодай тим, що порушує важливі й рідко висвітлювані проблеми виховання дітей з аутизмом, зокрема труднощі підліткового віку й дорослішання.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.