До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 чеських фільмів, які варто подивитися

Гостинна Чехія, як і сусідня Польща, прихистила велику кількість вимушених переселенців з України. Для тих, хто бажає більше дізнатися про сучасну Чеську республіку, пропонуємо добірку культових (чи просто популярних) чеських фільмів, відомих далеко за межами Чехії.

"Любовні пригоди блондинки"

Стильна чорно-біла стрічка чи не найвідомішого чеського режисера Мілоша Формана ("Амадеус", "Політ над гніздом зозулі"). Події відбуваються в провінційному містечку Зруч, де юна і наївна робітниця фабрики Андула знайомиться з музикантом з Праги та проводить з ним ніч. Музикант повертається до Праги, забувши про свою любовну пригоду, але Андула впевнена, що тепер на них чекає спільне майбутнє. В середині 60-х пронизлива й дуже людяна стрічка Формана мала великий фурор: фільм показали на Венеційському фестивалі та номінували на премію "Оскар" і "Золотий глобус". У головній ролі прекрасна дебютантка Гана Брейхова.

Реклама

"Ми маємо допомагати одне одному" (Musíme si pomáhat)

Події воєнної драми Яна Гржбейка відбуваються на території окупованої Чехословаччини. Родина Йозефа й Марі мріє про дитину, але Йозеф безплідний. Одного дня пара вирішує прихистити в себе єврейського хлопця Давида, що втік з концтабору. Але коли до них додому хочуть поселити нациста, пара має рятувати Давида – і не вигадує нічого кращого, ніж зробити так, щоб Марі завагітніла від Давида... Фільм номінували на "Оскара" в категорії "Найкраща іноземна стрічка".

"Гра за правилами"

Найцікавіші чеські фільми, зняті за останні 30 років, так чи інакше рефлексують на тему відносин між людиною і владою, порушують питання свободи і важливості для людини бути незалежною. Драма "Гра за правилами" розповідає про олімпійську спортсменку Анну, яка дізнається, що її тренери дають їй стероїди. Анна не бажає цього, вона чинить опір, але її мати намагається ввести їй наркотики таємно – прагнучи, щоб донька перемогла в Олімпійських іграх і назавжди залишила Чехію (події фільму відбуваються в 1980-ті). Режисерка стрічки – талановита Андреа Седлачкова.

"Лідіце"

Лідіце – це маленьке чеське село, яке під час другої світової війни відчуло на собі, що таке геноцид. Герої стрічки – прості місцеві жителі, які намагаються вижити під час навали німців. Петро Ніколаєв зняв стрічку на основі реальної історії та показує долю села, яке повністю знищили нацисти.

"Желяри"

Ще одна воєнна драма про часи Другої світової війни, яка, втім, зосереджена не на військових подіях, а на тому, що війна робить зі звичайною людиною. В центрі драми "Желяри" двоє закоханих медсестра Еліска і хірург Річард, які приєднуються до руху опору в Чехословаччині під час Другої світової війни. Коли їх викривають, пара мусить розлучитися. Дівчину рятує Йоза, вони разом селяться в селі Желяри в горах і поступово стають близькими, як чоловік і жінка…


"Порожня тара"

Ще одне важливе ім’я чеського кінематографа – Ян Сверак, номінант на премію "Оскар", "Золотий глобус" та володар найавторитетнішої чеської кінопремії "Чеський лев". В його фільмографії багато сильних стрічок, але радимо подивитися зворушливу комедію "Порожня тара". Вона про немолодого вчителя, який, попри вік, не бажає вести традиційний спосіб життя пенсіонера. Джозеф знаходить нове захоплення – здає порожню тару до супермаркету, і, виявляється, за порожніми пляшками можна роздивитися багато цікавих історій про людей і світ. У 2007 році фільм здобув три премії "Чеський лев".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.