До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 найкращих фільмів в історії кіно, які зняли жінки

Від культової стрічки "Піаніно" Джейн Кемпіон до "Портрета дівчини у вогні" Селін Ск’яммі: vogue.ua зібрав 15 найважливіших фільмів в історії кіно, які зняли жінки.

"Попутник", режисерка Айда Лупіно

Айда Лупіна — одна з перших жінок-режисерок в історії кіно. У 1953 році вона зняла нуар "Попутник" — напружений трилер про вбивцю, що мандрує автостопом по Мексиці. Головні герої фільму, двоє друзів Рой і Гілберт, по дорозі на риболовлю підбирають попутника, який виявляється маніяком. Дивитися фільм без страху за героїв, майже тваринного, неможливо.

Реклама
"Клео від 5 до 7", режисерка Агнес Варда

Одна з визначальних робіт французької нової хвилі. Французька режисерка Аньєс Варда зняла класичну феміністську стрічку про молоду і яскраву співачку (Корін Маршан), яка нетерпляче очікує на результати свого медичного обстеження. Міркуючи про життя й смерть, вона блукає паризькими парками й кав’ярнями...

"Сім красунь", режисерка Ліна Вертмюллер

Хуліган Паскуаліно (Джанкарло Джанніні) дезертує з італійської армії під час Другої світової війни й опиняється в концтаборі. Щоб вижити, він спокушає комендантку, а потім допомагає нацистам. "Сім красунь" — чорна комедія про Голокост, подібну якій ви ніколи раніше не бачили. Режисерка стрічки Ліна Вертмюллер у 1976 році стала першою жінкою, яку номінували на премію "Оскар" за найкращу режисуру.

"Дочки пилу", режисерка Джулі Деш

"Дочки пилу" — у якомусь сенсі історичний артефакт: це перший фільм афроамериканської жінки-режисерки, який дістав широкий прокат у кінотеатрах. У ньому розповідається історія трьох поколінь жінок — остров’ян Гулла, які живуть біля узбережжя Джорджії. У фільмі показано, як вони готуються мігрувати на північ...

"Піаніно", режисерка Джейн Кемпіон

Голлі Гантер і Анна Пекуін грають мати й дочку, які прибули до Нової Зеландії із Шотландії в середині XIX століття. Аду (героїня Голлі Гантер) видають заміж за байдужого їй чоловіка, і жінка знаходить розраду в грі на піаніно і ... романі з лісником (Гарві Кейтель), який зачарований її талантом.

"Гарна робота", Клер Дені

У фільмі французької режисерки Клер Дені дуже багато від опери: наприклад, музика й вічні теми ревнощів і каяття. Події відбуваються в африканській пустелі Джибуті, де розташувався Французький іноземний легіон: прибуття симпатичного новобранця (Грегуара Коліна) запускає трагічний ланцюг подій і моторошні ревнощі між солдатами...

"Труднощі перекладу", режисерка Софія Коппола

32-річна Софія Коппола, дочка видатного режисера Френсіса Форда Копполи й сама відбулася як режисерка. Вона талановито зняла екзистенційну драму про двох самотніх американців, які опинилися в Токіо. Скарлетт Йоганссон і Білл Мюррей блискуче грають чужинців у Японії, які борються з безсонням і пригнічені безжальним ритмом міста — доти, доки не зустрінуться й не закохаються одне в одного.

"Володар бурі", режисерка Кетрін Бігелоу

До сьогодні Кетрін Бігелоу — єдина жінка, яка здобула "Оскара" за найкращу режисуру. У 2008 році вона вразила критиків і публіку своїм тривожним трилером "Володар бурі". У ньому прекрасний актор Джеремі Реннер грає експерта зі знешкодження бомб, який бере участь у війні в Іраку й стає залежним від припливу адреналіну.

"Акваріум", режисерка Андреа Арнольд

Фільм Андреа Арнольд у 2009 році дістав приз журі Каннського фестивалю. Це чесна й прямолінійна історія про 15-річну замкнену дівчину Міа (Кеті Джарвіс) — типового важкого підлітка. Одного разу на кухні вона зустрічає хлопця своєї матері, який починає з нею фліртувати. У ролі чарівного спокусника — Майкл Фассбендер.

"Щось не так з Кевіном", режисерка Лінн Ремсі

Напружений трилер, який досліджує небезпеки й труднощі батьківства. Тільда ​​Свінтон грає матір юного садиста (Езра Міллер), злочин якого назавжди змінив їхнє життя. Перебираючи в голові спогади про його дитинство, героїня Свінтон запитує себе, чи є тут її провина.

"Сельма", режисерка Ава Дюверней

Події стрічки відбуваються в Алабамі в 1963—1965 роках. Вона присвячена боротьбі Мартіна Лютера Кінга за громадянські права темношкірого населення Америки, зокрема, за право голосу на виборах. До фільму ввійшла знаменита промова Мартіна Лютера Кінга про те, що незабаром всі американці будуть рівні, вимовлена ​​на сходах Капітолія. "Сельма" здобула дві номінації на "Оскара", чотири — на "Золотий глобус", а в головних ролях знялися Опра Вінфрі, Тім Рот і Девід Оєлово (у ролі Мартіна Лютера Кінга).

"Капернаум", режисерка Надін Лабакі

\

Капернаум — давнє місто, що згадується в Новому завіті й згідно з переказами приречене на загибель. Цим ім’ям названо зворушливу драму ліванської режисерки й активістки Надін Лабакі, яка розповідає про життя мешканців нетрів у Бейруті. Головну роль грає Зейн Аль Рафіа — непрофесійний актор, сирійський біженець, що виріс у нетрях Бейрута. Після успіху фільму хлопчик разом із сім’єю переїхав до Норвегії.

"Атлантика", режисерка Маті Діоп

Дебют французької режисерки Маті Діоп. Події фільму розгортаються в сенегальському Дакарі, де дівчина закохується не в того чоловіка, за якого обіцяла вийти заміж. У 2019 на Каннському кінофестивалі Маті Діоп увійшла в історію як перша темношкіра жінка, яка змагалася за Золоту пальмову гілку й виграла Гран-прі.

"Прощання", режисерка Лулу Ванг

Трагікомедія китайсько-американської режисерки Лулу Ванг. Аквафіна грає жительку Нью-Йорка, яка повертається в Китай, коли її бабусі діагностують рак. Та оскільки новини тримають у таємниці від самої бабусі, справи набувають несподіваного повороту. За цю роботу Аквафін отримала премію "Золотий глобус".

"Портрет дівчини у вогні", режисерка Селін Ск’ямма

Художниця Маріанна (Ноемі Мерлан) приїжджає виконати секретне завдання — намалювати передшлюбний портрет леді (Адель Енель). Вона має зробити це таємно, оскільки леді відмовляється позувати. Погляд Маріанни — це щось середнє між спогляданням художниці, що запам’ятовує риси предмета її уваги, і закоханим поглядом жінки, яка притлумлює власний потяг до іншої жінки. Фільм був номінований на "Золотий Глобус" і BAFTA. Окремо варто сказати про дует блискучих молодих актрис Адель Енель і Ноемі Мерлан.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.